Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini Marije Terese Lizaranzu Perinat.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je na početku ceremonije poželio uspješnu diplomatsku misiju novoimenovanoj ambasadorici Perinat, ističući da Bosna i Hercegovina želi razvijati dobre odnose s Kraljevinom Španijom.

Konstatirano je da su bilateralni odnosi tradicionalno prijateljski, bez otvorenih pitanja, te da predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj saradnje, naročito na ekonomskom i kulturnom planu.

Predsjedavajući Komšić je upoznao ambasadoricu Kraljevine Španije s aktivnostima na evropskom putu Bosne i Hercegovine, u svjetlu nedavno održanog Summita EU - Zapadni Balkan.

Istaknuo je važnost deklaracije usvojene na Summitu, kojom se potvrđuje evropska perspektiva BiH i zemalja regije. Ovom prilikom je zahvalio vladi i narodu Kraljevine Španije na podršci euroatlantskom putu zemlje, koji je od izuzetnog značaja za sigurnost i stabilnost u BiH. Pored navedenog, istaknuta je i značajna podrška Kraljevine Španije Bosni i Hercegovini u ratnom i poslijeratnom periodu, kroz mirovne misije EUFOR i ALTEA.

Ambasadorica Perinat je ponovila podršku Kraljevine Španije procesu proširenja Evropske unije na zapadni Balkan i NATO perspektivi Bosne i Hercegovine.

Izrazila je opredijeljenost za nastavak i jačanje bilateralne i multilateralne saradnje dvije zemlje u narednom mandatskom periodu - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.