Društvo | 26.05.2022.

Vuk s Igmana

Snima se dokumentarac o Čedomiru Domuzu

"Već nekoliko godina imamo ideju da se snimi film, a planove nam je poremetila i korona. Sada je došlo vrijeme da sve to bude realizirano, a film bi trebao biti gotov do 30. jula i premijerno će biti prikazan na dan kada je otac poginuo", kaže za Faktor Teo Domuz

R. I.

U Hadžićima je počelo snimanje dokumentarnog filma o Čedomiru Bati Domuzu, velikom patrioti i neprikosnovenom borcu za ovu zemlju koji je poginuo 30. jula 1992. godine u akciji oslobađanja Trnova.

Čedomir Domuz, vuk s Igmana, je nosilac najvećeg ratnog priznanja "Zlatnog ljiljana", "Policijske medalje za hrabrost" i "Ordena zlatnog grba s mačevima". Bio je izuzetno hrabar čovjek koji je srcem i dušom bio za Bosnu i Hercegovinu, za koju je dao i život. Govorio je ako pogine da se sahrani na Brezovači pored partizanskog spomen-obilježja, gdje su kosti 98 oslobodilaca Hadžića iz Drugog svjetskog rata. Nakon što je izgubio život, njegova želja je i ispunjena.

Autor filma je Armin Čolaković, koji potpisuje dokumentarce "Zubandan" i "Posljednji Farukov penal". U dokumentarcu o Čedomiru Domuzu govore supruga Vesna, sin Teo, kćerka Sanja...

"Već nekoliko godina imamo ideju da se snimi film, a planove nam je poremetila i korona. Sada je došlo vrijeme da sve to bude realizirano, a film bi trebao biti gotov do 30. jula i premijerno će biti prikazan na dan kada je otac poginuo", kaže za Faktor Teo Domuz.

 

Autor filma pojašnjava da ovim dokumentarnim filmom želi da prikaže kakva je osoba Čedo zaista bio.

"U filmu se pored porodice Domuz pojavljuju i njegovi prijatelji iz djetinjstva, saborci, kolege policajci, autor knjige o Čedi Domuzu Idriz Hodžić, a veliku ulogu u filmu ima i legendarni glumac Emir Hadžihafizbegović. Pripala mi je velika čast, ali i velika odgovornost i mnogo sam zahvalan porodici Domuz na ukazanoj prilici i povjerenju. Ovo je priča o čovjeku kojem je rodna gruda bila na prvom mjestu, patrioti koji nije gledao na ime i prezime, nego kako da pomogne u odbrani jedine nam domovine. Želja nam je da film dugo živi i da generacije koje dolaze upoznaju lik i djelo čovjeka kroz kojeg na najbolji način možemo shvatiti našu domovinu", kaže za Faktor Čolaković.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu

Živi li Jugosloven u nama?

Volim bosanski narod, Sarajevo je prelijep grad, ali bih se sada vratio u Gazu

ŽENA I MRTVO DIJETE: Palestinac Mahammed Salem dobitnik nagrade World Press Photo