Kanadski snajperista uperio je svoj McMillan Tac-50 u metu udaljenu 3540 metara. Borac Islamske države je bio na drugoj strani. Proljeće je 2017. godine, u Iraku je, a put metka traje 10 sekundi. Sve je provjereno i snimljeno. Navodno. Njegovo ime nikad se ne objavljuje, radi sigurnosti. Unatoč slavi američkih i ruskih snajperista, Kanađani su ti koji su na vrhu, tri od pet apsolutno najboljih strijelaca u ovom trenutku su kanadski supervojnici.

Mnogi su pokušali pronaći čovjeka s početka priče. Taj je podvig pripisan Waliju, 40-godišnjaku koji je informatičar kada nema prst na okidaču. Pucao je iz svoje puške u Kandaharu (Afganistan) i u Iračkom Kurdistanu.

Opremljen ruksakom, gas maskom, maskirnim odijelom ghillie - koje mu omogućuje da se stapa s drvećem, dalekozorom, rječnikom s osnovnim ukrajinskim riječima pridružio se grupi od desetak britanskih vojnika koji su dio stranih jedinica, dobrovoljaca iz 52 zemlje. Oni su ukrajinska Legija teritorijalne obrane nastala na početku ruske invazije.

"Došao sam jednostavno zato što su im trebali snajperisti", objašnjava Wali na svojim društvenim mrežama: "Ne mogu dati previše detalja... počele su izviđačke patrole. Prvi korak u borbi je ne juriti na neprijatelja bez plana. Prvo moramo prikupiti informacije. Kako je neprijatelj? Kako se postavlja? Kakvo oružje ima? Jeste li motivirani...? Rat je kao bokserski meč…“

Nekoliko dana nakon početka agresije protiv Ukrajine, predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski potaknuo je sve strane civile da se pridruže ukrajinskim redovima u borbi protiv Rusije. "Ovo nije samo invazija Rusije na Ukrajinu, već početak rata protiv cijele Evrope", rekao je.

Njegova vlada je stvorila Međunarodnu legiju za teritorijalnu odbranu kojoj se pridružilo između 16.000 i 20.000 ljudi. Jedan od njih je Wali, Kanađanin kojeg smatraju najboljim snajperistom na svijetu. Neki mediji navode da je on snajperista koji je prouzročio najviše smrti s velike udaljenosti, ubivši četrdeset ljudi sa 3,5 kilometra u jednom danu.

Wali, koji ima 40 godina, francuskog je porijekla, ali je oduvijek živio u Kanadi, gdje živi sa suprugom i sinom. Prijatelj ga je kontaktirao i zvao ga da se pridruži borbi protiv Putinove vojske. Najviši ruski oficir koji je ubijen u borbama bio je general Andrej Suhovjecki. Iz ukrajinskih vojnih izvora procurilo je da ga je pogodio snajperista s 1.500 metara udaljenosti. Suhovjecki je bio zamjenik komandanta 41. armijske divizije, odlikovani oficir iz misija u Siriji, Čečeniji i na Krimu .

"Kad vidim slike razaranja, vidim svog sina u opasnosti. Idem u humanitarnu akciju", kazao je jedno i priznao da se ne osjeća "ugodno" zbog toga što će pucat na Ruse. "Oni su kršćanski, evropski narod... Ja ih ne mrzim", rekao je, priznajući da će morati "preispitati" svoje vojno znanje o tome kako oboriti helikopter ili tenk.

Wali, pak, poriče da je autor hica sa 3540 metara. “Ne, nemam svjetski rekord... Daleko sam od najboljeg živog snajperiste. Ja sam samo programer s elitnom snajperskom puškom...“