Društvo | 30.11.2021.

DOMOVINU IMA KO DA BRANI

Snaga Bosne: Pripadnici OSBiH pokazali spremnost i vještine

U povodu obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 16. godišnjice njihovog osnivanja, u sarajevskoj kasarni Rajlovac u utorak je održana vojna vježba u okviru koje su prezentirane operativne sposobnosti Oružanih snaga BiH.

R.I

Riječ u o mini vojnoj vježbi održanoj na poligonu kasarne u Rajlovcu, na kojoj su pripadnici OSBIH pokazali vještine u okviru zadatka spašavanja i evakuacije VIP osobe. U vježbi je učestvovalo više desetina vojnika, korištena su oklopna vozila, nekoliko helikoptera, dron.

Nakon uspješno završene vježbe, ministar odbrane BiH Sifet Podžić čestitao je svim pripadnicima OSBiH, vojnicima i starješinama, na uspješno obavljenoj vježbi, ali i uputio čestitku povodom današnjeg datuma.

"Mislim da smo danas vidjeti neke od vrijednosti koje imamo. Drago mi je da ovu 16. godišnjicu formiranja ne proslavljamo samo na svečanim akademijama i svečanim govorima, nego da možemo prikazati i neke od operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH" rekao je Podžić.

Na pitanje novinara koliko uporne izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o povlačenju saglasnosti za Oružane snage BiH negativno utiču na ukupnu atmosferu među pripadnicima OSBiH, Podžić je odgovorio kako ne bi bio pošten ako bi rekao da ne utiču.

"Normalno da utiče, sve što se dešava u društvu prenosi se i na Oružane snage BiH, jer mi smo dio ovoga društva. Ali, ne toliko kao što u pojedinim medijima možemo vidjeti. Ipak su ovo vrlo odgovorni ljudi koji znaju svoja ovlaštenja, zakone, oni se tako i ponašaju. U podsvijesti svakog od nas ima toga kako reagovati, šta raditi. Bilo bi mnogo bolje da imamo jedinstvene odluke u Predsjedništvu BiH i da se više posveti pažnje OSBiH, jer one su to zaslužile. Na svu sreću mi imamo jako dobrih prijatelja koji nam pomažu" rekao je Podžić.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Godišnjica britanskog mandata za Palestinu, uzroka nesreće palestinskog naroda

LGBT aktivisti u Njemačkoj postavili balon duginih boja u obliku Kabe

45 godina Fakulteta islamskih nauka: Akademski most između istoka i zapada

Mogu li kirgijsko-tadžikistanske tenzije prerasti u veću krizu?