Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo kantona Sarajevo, u posljednjih jedanaest dana – od 21. do 31. januara 2022. godine – u Kantonu Sarajevu umrlo je 48 osoba pozitivnih na virus korona, od čega je njih 23, odnosno 48 posto, bilo vakcinisano.

Četvero umrlih (8 posto) bilo je vakcinisano jednom dozom, 17 (35 posto) ih je primilo dvije doze i dvoje (4 posto) tri doze. Nevakcinisanih među umrlim bio je 25 (52 posto).

Ovi podaci govore da su trenutno prisutni sojevi virusa korona u Bosni i Hercegovinu, odnosno u Kantonu Sarajevu, itekako smrtonosni i opasni i da svako opuštanje građana i popuštanje mjera može dovesti do povećane smrtnosti.

Dnevni prosjek umrlih u januaru 2022. godine u Kantonu Sarajevo bio je 3,4, a u posljednjih jedanaest dana 4,4, što je tri puta manje od prosjeka zabilježenog u najsmrtonosnijem periodu pandemije u Kantonu Sarajevu, u martu 2021. godine, kada je umrlo 405 osoba, odnosno kada je u prosjeku umiralo trinaest osoba dnevno. U januaru ove godine u kantonu Sarajevo umrlo je 106 osoba pozitivnih na virus korona.

Treba naglasiti i to da je broj zaraženih u januaru 2022. godine znatno veći nego u martu 2021. U martu je bilo registrirano 17.477 zaraženih, a u januara ove godine 22.153. Drugim riječima, na 1.000 oboljelih umrle su u martu prošle godine 23 osobe, a u januara ove godine 5 osoba.

Ovi podaci ukazuju na učinkovitost vakcina, ali se postavlja pitanje koje su se vakcine kod nas pokazale efikasnijim. Stoga su, zbog izrazito visokog procenta vakcinisanih među umrlim, nadležni – a to su u slučaju Kantona Sarajevo Krizni štab i Zavod za javno zdravstvo – dužni građane informirati o tome s kojim se vakcinama mogu osjećati sigurnije i prema kojoj se vakcini opredijeliti u sljedećim vakcinacijama – i oni koji primaju treću vakcinu i oni koji trebaju dobiti svoju prvu, odnosno drugu dozu.