Irene Zapata Silva bila je u kuhinji svog doma u San Franciscu de los Romo, u meksičkoj državi Aguascalientes, kad je čula vrisak iz dnevne sobe. Njezin je suprug primio poziv kojim je obaviješten da jer njihova 18-godišnja kći Jeanette Zacarias, koja je nekoliko dana bila u komi, umrla.

Njena je smrt izazvala lavinu sumnji i optužbi. Također je otkrio užasnu pozadinu boksa, sporta koji je vrlo popularan i pomno se prati u Meksiku.

Tinejdžerka je preminula oko 16 sati. drugog septembra u bolnici Sacré-Coeur u Montrealu. Na intenzivnoj je njezi bila od nakon što je svoju borbu izgubila tehničkim nokautom od kanadske boksačice Marie-Pier Houle na kraju četvrte runde. Nekoliko sekundi nakon što je sudac prekinuo borbu, Zacarias je dobila grčeve i prebačena je u bolnicu, gdje je provela pet dana u induciranoj komi.

Zacarías je stigla u Kanadu sanjajući da postane velika bokserka a trebala je dobiti 1.800 kanadskih dolara (oko 1.430 američkih dolara) za borbu, javljaju kanadski mediji. Borba u Montrealu bila je i njezina prva izvan Meksika. Prethodno je ostvarila dvije pobjede i tri poraza (dvije nokautom). Njezin posljednji okršaj odigrao se 15. maja nakon više od dvije godine bez takmičenja a izgubila je tehničkim nokautom od Meksikanke-Amerikanke Cynthie Lozano.

Zacarías je stupila u ring u Kanadi nešto više od tri mjeseca nakon tog poraza, a video snimka njene prethodne borbe pokazuje kako je primila nekoliko udaraca u glavu dok je stajala uz užad. Kanadski kanal RDS također je objavio informacije o tome kako je Zacarías angažirana za borbu. Organizator koji je radio s Yvonom Michelom, promotorom događaja, imao je zadatak pronaći borce i tragao je za njima u drugim kanadskim provincijama, kao i u Sjedinjenim Državama i Evropi. No, njije našao nikoga sve dok se nije pojavio agent iz Meksika koji mu je ponudio Jeanette Zacarías i Jovanni Martíneza, njenog partnera i trenera.

Njena je porodica brzo pousmnjala u način na koji je organizorana borba između Jeanette i njene kanadske protivnice. "Nisam se slagala s njezinom odlukom da se bori", objasnila je Zapata Silva. “Mislim da je njezin protivnik bio teži, izgledala je starije. Pitala sam svoju kćer koja je potvrdila da je ona bila teža ali je rekla da je sve u redu. Rekla sam joj da ako u bilo kojem trenutku osjeti da to ne može učiniti, treba odustati ili prekinuti borbu. Znam da je dala sve od sebe”, rekla je njezina majka.

Meksikancima iz radničke klase boks može biti odskočna daska za slavu i novac koji drugačije ne mogu zaraditi. Mladi bokseri prolaze iscrpljujuću obuku i nadaju se da će ih otkriti organizatori borbi, koji im plaćaju sitniš u poređenju sa dobrom zaradom u industriji vrijednoj stotine miliona dolara godišnje.

Mnogi od njih žele biti poput bivšeg boksera Floyda Mayweathera, koji je tokom karijere zaradio milione dolara. Mnogi, poput Jeanette, ne prolaze odgovarajuću obuku i ne dobiju upute o tome kako se boriti kada se suoče sa svojim protivnicima.

Yvon Michel, promotorka meča, objavila je vijest putem društvenih mreža. Jeanetteina protivnica, Marie-Pier Houle, rekla je da je "shrvana" vijestima. “Izražavam najdublju sućut njezinoj obitelji i njezinu partneru Jovanni Martinez. Molimo vas da poštujete moju želju da ne komentiram dalje ”, napisala je na Facebooku. Zatvorila je svoj račun nekoliko sati kasnije.

Kvebečka Komisija za alkohol, lutriju i kockanje, koja također regulira kontakt-sportove, naglasila je da je meksička bokserka prošla sve potrebne medicinske pretrage koje su prethodile borbi. Geneviève Guilbeault, ministrica javne sigurnosti Quebeca, najavila je u petak da će biti otvorena istraga "vjerojatnih uzroka i okolnosti koje su dovele do smrti".

Jeanette se boksom počela baviti kao dijete. Otac ju je s 12 godina upisao na treninge boksa u nadi da će naučiti samoobranu u zemlji u kojoj svaki dan bude ubijeno 10 žena. "Vidjela je da ima talenta i nastavila je", prisjećala se njezina majka. "U početku sam se bojala za nju, ali vidjela sam da ima dar i zato sam je podržala", dodala je.  

Meksička bokserska federacija nije komentirala slučaj niti okolnosti borbe.