Proteklog vikenda glavni ruski distributeri plina znatno su smanjili isporuke ovog energenta Evropi. Ovaj događaj ponovo je u fokus stavio temu opskrbe Evrope plinom pred sezonu grijanja koja uskoro počinje. Prethodna zima bila je hladnija od prosjeka, što je dovelo do povećanja potrošnje plina pa su zbog toga evropske rezerve pred novu sezonu manje od uobičajenih.

Ukoliko Rusija nastavi sa ovakvom praksom, to će sigurno rezultirati i novim poskupljenjem cijene plina, što će sasvim sigurno najviše štetiti građanima. Ono što je prethodnih mjeseci izazvalo dosta polemike jeste izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2, koji povezuje Njemačku i Rusiju ispod Baltičkog mora.

Sjedinjene Američke Države, te nekoliko evropskih zemalja u prvom redu Ukrajina i Poljska, snažno su se protivile ovom projektu, koji je i definitivno između Rusije i Njemačke dogovoren krajem jula. Ukrajina i Poljska negoduju jer će doživjeti značajan finansijski gubitak zbog toga što više neće biti toliko važni u kontekstu posredničke mreže kojom se prenosi plin prema Evropi.

Posebno se to odnosi na Ukrajinu,dok će se Poljska sa druge strane sve više bazirati na uvoz norveškog odnosno američkog plina, što su u svakom slučaju znatno skuplje i kompliciranije opcije. Njemačka je odgovorila da može veoma lahko doći do okončanja projekta, ukoliko se utvrdi da Rusija Sjeverni tok 2 koristi za slabljenje Ukrajine.

Šta će za Evropu značiti projekat Sjeverni tok 2, znat ćemo već krajem ovog mjeseca kada je planirano da počne raditi. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, još uvijek nije bilo reakcija od nadležnih na smanjenje količina plina ka Evropi, te da li će to u nekoj mjeri utjecati na opskrbu građana ili budući porast cijena.