Evropska akademija za neurologiju predstavila je tokom vikenda novo istraživanje koje sugerira da bi slušanje poznatog kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta moglo spriječiti epileptične napade.

Češki tim istraživača iz Univerzitetske bolnice Sveta Ana i Univerziteta Masaryk u Brnu otkrio je da je došlo do smanjenja epileptiformnih pražnjenja za 32 posto, koja inače izazivaju epileptične napade, kod pacijenata koji su slušali Mozartovu "Sonatu za dva klavira u D-duru".

Slušanje Mozartovih kompozicija može biti tretman za sprečavanje epileptičnih napada, istakao je ovaj tim stručnjaka nakon upotrebe intracerebralnih elektroda koje su postavljene u blizini mozga pacijenata s epilepsijom prije operacije kako bi se izmjerilo na koji način muzika utječe na moždanu aktivnost.

Prema Ivanu Rektoru, neurologu koji je vodio istraživanje, postojale su značajne razlike između efekata slušanja Mozartove "Sonate za dva klavira u D-duru" i, primjerice, "Simfonije 94" Franza Josepha Haydna koja je, vjerovali ili ne, prouzrokovala skok epileptiformnih pražnjenja za čak 45 posto, piše Daily Sabah.

Naučnici su posljednjih decenija dosta raspravljali o tzv. Mozartovom efektu, tj. o tome da li slušanje klasične muzike pojačava snagu mozga i dovodi do toga da ljudsko tijelo oslobađa dopamin, koji je poznat i kao "hormon sreće". Rektor je rekao da je blagotvorni utjecaj klasične muzike na pacijente s epilepsijom najvjerovatnije rezultat akustike jer "fizičke akustičke karakteristike Mozartove muzike utječu na oscilacije mozga" za koje je rekao i to da su odgovorne za smanjenje epileptičnih napada.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko 50 miliona ljudi širom svijeta ima epilepsiju, stanje koje karakteriziraju periodični napadi koji su rezultat prekomjernog električnog pražnjenja u mozgu. Muzičari za koje se zna da su imali epilepsiju su Elton John, Prince i Neil Young, dok se i za kompozitore poput Ludwiga van Beethovena i Pyotra Ilyicha Tchaikovskog također govorilo da pate od ovog stanja iako ove tvrdnje do sada nisu dokazane.