Sud Bosne i Hercegovine izrekao je petog aprila presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te Fikret Hodžić, vlasnik firme FH Srebrena malina, proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 15 godina zatvora zbog sporne nabavke 100 respiratora ACM 812 A za 10,5 miliona KM.

Bivša dopremijerka FBiH Jelka Milićević oslobođena je optužbi. 

Iako su od tog datuma prošla dva puna mjeseca, pisani otpravak presude još nije gotov, javlja danas Faktor.

Presudu je izreklo tročlano Sudsko vijeće u sastavu: Branko Perić, kao predsjedavajući, te sudije članovi Vijeća Braco Stupar i Goran Radević.

Odluka, kao što je javnosti poznato, nije donesena jednoglasno, već preglasavanjem sudije Perića, koji je bio za oslobađajuću presudu, te je on izdvojio svoje mišljenje.

Za pisano obrazloženje presude zadužen je sudija Goran Radević. On, međutim, nije uspio izraditi pisanu presudu u uobičajenim rokovima i već dva puta je od predsjednika Suda tražio dodatni rok za izradu presude.

Sud Bosne i Hercegovine faktor je pitao zbog čega se kasni s izradom presude u ovom predmetu i koji je krajnji rok za izradu pisanog otpravka.

„Odredbom člana 289. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine propisano je da se presuda koja je objavljena mora pismeno izraditi u roku od 15 dana po objavljivanju, a u složenim stvarima, izuzetno u roku od 30 dana. Ako presuda nije izrađena u tim rokovima, sudija, odnosno predsjednik vijeća je dužan obavijestiti predsjednika Suda zbog čega to nije učinjeno. Predsjednik Suda će, po potrebi, preduzeti mjere da se presuda što prije izradi“, navode u odgovoru iz Suda BiH.

Iz navedenog proizilazi da je sudija Radević već u dva navrata tražio dodatno vrijeme za pisanje presude. Kako Faktor nezvanično saznaje, predsjednik Suda Ranko Debevec odobrio je dodatno vrijeme Radeviću za pisanje presude, s tim da mu je kao krajnji rok dao 15. juni, do kada bi taj posao trebao biti završen, iako je Radević tražio nešto duži rok.

Iz Suda vanično nisu odgovorili koje razloge za kašnjenje s izradom presude je naveo sudija Radević, ali se nezvanično saznaje da je kao razlog naveo nedostatak vremena, kao i obiman dokazni materijal u spisu, te kompleksnost samog predmeta.

Sudija Radević član je sudećih vijeća u još nekoliko predmeta pred Sudom BiH, te je, tvrdi Faktor, čak uzeo i slobodne dane kako bi pisanje presude nastavio od kuće.

Također, situaciju dodatno komplikuje i to što izdvojeno mišljenje sudije Perića također mora biti uvršteno u presudu, po svakoj tački osuđujuće presude ponaosob.

Za sudiju Radevića su se, podsjetimo, uoči same presude, pojavile određene spekulacije u smislu da je tokom glavnog pretresa također bio za oslobađajuću presudu u ovom predmetu, ali da je "naglo promijenio mišljenje".