Brzo nakon što je prošlog petka policija u australskom Sidneyu objavila da je privela “vjerskog lidera zbog sumnje u zloupotrebu blizu 100.000 australijskih dolara”, objavljen je identitet privedenog. Riječ je o Jasminu ef. Bekriću, muftiji Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji.

Puno brže no što su novinari saznali ime privedenog, ovdašnji su ga internetski ratnici u simultanoj akciji osudili po kratkom postupku, presudili Bekriću proglasivši ga krivim, lopovom, kriminalcem, islamistom i džihadistom par excellance.

Nevažno je što je Bekrić pušten na slobodu nedugo nakon privođenja. Nevažno je što je riječ o osobi koja je godinama na čelu Islamske zajednice na tom kontinentu, koja je godinama vodila tešku borbu za stvaranje sistema u kojem će djelovati tamošnji Bošnjaci, borbu protiv osnivanja takozvanih paradžemata i cijepanja jedinstvene Islamske zajednice na čelu s Rijasetom u BiH.

Stoga nije nimalo čudno što je odmah nakon što je priveden krenula organizirana akcija blaćenja i osude prije suđenja. A ne bi bilo iznenađenje da je upravo iz krugova kojima se Bekrić suprotstavlja već godinama i došla dojava o navodnoj krađi novca.

No, presuđuje sud i sudija, a ne Facebook i Twitter. Bekrić će se pred sudom pojaviti 21. oktobra, kada ćemo saznati više detalja o ovom slučaju koji je teško pogodio australsku zajednicu Bošnjaka. Ali kako god da čitav slučaj okonča, bojazan je da je postignut cilj, bačena je sumnja i ljaga i na Bekrića se više neće gledati istim očima.