Jedan od najzanimljivijih turnira na Olimpijskim igrama tradicionalno jeste onaj košarkaši. Pokazalo se to i u Tokiju, gdje smo imali priliku uživati u nekoliko košarkaških klasika koje su nam priredili neki od najboljih košarkaša današnjice. 

Dva fenomenalna meča u okviru grupne faze odigrali su Francuska i SAD, odnosno Španija i Slovenija. Prvi meč donio nam je iznenađenje u vidu pobjede Francuske nad uvijek favoriziranom ekipom SAD i najavu da SAD neće biti tako lahko na putu do olimpijskog zlata. 

Meč između Slovenije i Španije prema mnogima je okarakterisan kao najkvalitetniji susret grupne faze, a uzmemo li u obzir da se Slovenija čak nekoliko puta vraćala u igru uprkos što je u jednom trenutku gubila i visokih dvanaest koševa razlike, protiv fenomenalne Španije, bit će nam jasnije zbog čega je ovaj meč u tolikoj mjeri ostavio utisak na sportsku javnost. 

Rodriquez, Rubio, braća Gasol, Llull nisu uspjeli savladaliti evropske košarkaške prvake Slovence predvođene odličnim Dončićem, Dragićem, ali i Toby-em koji je svojim košarkaškim bravurama donio odlučujuću prevagu u pomenutom meču koji je Slovenija riješila u svoju korist. 

Upravo ovom pobjedom, Slovenci su u četvrtfinalu izbjegli SAD, na koju su "otišli" Španci, koji već godinama nemaju način da SAD-u skinu dugo željeni skalp. 

Slično je bilo i jutros prema srednjoevropskom vremenu u meču koji je SAD riješila u svoju korist rezultatom 95:81.

U drugom četvrtfinalnom susretu Slovenija je savladala Njemačku lakše od očekivanog sa ubjedljivih 94:70. 

Ovim pobjedama Slovenija i SAD postali su prvi učesnici olimpijskog polufinala, a protivnike će saznati nakon druga dva meča u kojima se sastaju Italija i Francuska, odnosno Australija i Argentina. 

Prema do sada viđenom koje god reprezentacije da se pridruže SAD i Sloveniji, gledat ćemo košarkaške klasike, primjerene takmičenju kao što su Olimpijske igre.