Okupljeni oko skupštinske većine koja je izglasala pokretanje opoziva Srđana Rankića, načelnika Bratunca večeras slave na ulicama ove općine, objavljeno je uživo u prenosu UPS Medija.

Iz izbornog štaba Srđana Rankića, objavljeno na Despotovini, izašli su sa informacijama da je za opoziv glasao 201 birač više te da se čekaju nepotvrđeni glasački listići 644, a glasovi poštom biće brojani 18. avgusta.

Na 3.155 adresa koje je Komisija dobila od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine BiH poslat je materijala do 22. jula.

Tokom ovih izbora za opoziv mnogo ljudi je biralo strane, a najzanimljivije činjenice je da su neki lokalni mediji javno zauzeli strane, kao i vlast Republike Srpske koja je podržala opoziv.

Preliminarni rezultati očekuju se večeras, a po svemu sudeći, kako je u Višegradu, trajaće ovo dugo, na štetu građana.

Inače, kao razlozi za opoziv navedeni su potpuni izostanak saradnje načelnika sa Skupštinom opštine, veliko povećanje dugova i neizmirenih obaveza opštine Bratunac u posljednjih nekoliko mjeseci, nezakonito zapošljavanje, neizvršenje predizbornih obećanja i projekata čija je realizacija bila u toku prije 18 mjeseci kada je Rankić preuzeo dužnost.

Aktuelni načelnik, prema onome što se može čuti od Bošnjaka koji žive u Bratuncu, je krajnje radikalan, a navodno se čak "oteo kontroli i Srbima". Prema nezvaničnim informacijama Rankić solira, a snage je udružio sa jednim sveštenikom SPC-a i Mladenom Grujičićem, načelnikom Srebrenice. Stoga su za njegov opoziv glasali i srpski odbornici iz svojih razloga, dok su bošnjački odbornici između ostalog podršku opozivu dali jer je zatrovao međunacionalne odnose u Bratuncu, samoinicijativno promijenio grb Općine te stavio ikonu, protjerao Bošnjake iz izvršne i zakonodavne vlasti, pokrenuo inicijativu za davanje imena ulici 9. januar, prikrio tragove Genocida u Kravici, postavljao slike poginulih vojnika Srba uz put prije dženaze u Potočarima...