“Tok Moulouye oslabio je zbog prekomjerne eksploatacije njenih voda. Fenomen je dramatičan”, kaže ekolog Mohamed Benata, fotografirajući ušće rijeke koja se nalazi nekoliko kilometara od primorskog grada Saïdia, u blizini granice s Alžirom.

Što je još gore, nivo morske vode raste. Ona je preuzela čak petanest kilometara korita Moulouye, rijeke koja putuje više od 500 km od planina Srednjeg Atlasa, tjerajući stanovnike da napuste eksploataciju svoje zemlje zbog prekomjerne slanosti. Izravan utjecaj fenomena, naglašen sušom: na desnoj obali, u ruralnoj općini Karbacha, dinje su blijedožute i deformirane, njihove suhe stabljike pokrivaju nekoliko hektara plantaže Ahmeda Hedaouija.

“Čak ni divlje svinje to ne žele jesti”, smije se. "Sve je mrtvo zbog oskudnih kiša, a posebno slanosti rijeke", napominje farmer.

Očekuje se da će se aridnost u Maroku postupno povećavati do 2050. godine zbog očekivanog pada oborina (-11%) i povećanja temperature (+1,3 °C), navodi se u izvješću Ministarstva poljoprivrede. To će dovesti do "smanjenja dostupnosti vode za navodnjavanje za više od 25%", predviđa ministarstvo.

"Ono što me najviše rastužuje jeste vidjeti kako su moja djeca prisiljena raditi negdje drugdje, na drugim farmama, dok mi imamo svoju zemlju", žali se farmer Abderrahim Zekhnini.

Ni na lijevoj obali Moulouye nije bolje: "Ovu zemlju obrađujemo generacijama, ali situacija se pogoršava, ide sve gore", ogorčen je Samir Chodna.

Izvor: Le Parisien