Odbor za odnose među zajednicama, koji je stalno radno tijelo Skupštine Sjeverne Makedonije (Sobranje), održao je 12. komemorativnu sjednicu povodom obilježavanja 11. jula - Dana sjećanja na Genocid u Srebrenici.

Prisutnima na komemorativnoj sjednici su bili podijeljeni “Cvjetovi Srebrenice“, a u skupštinskoj sali bio je postavljen baner sa motivima Genocida Srebrenice.

Komemorativnoj sjednici prisustvovao je i predsjednik Sobranja Talat Džaferi.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika parlamenta, Džaferi je istakao da u ime Sobranja Republike Sjeverne Makedonije i u svoje lično ime odaje počast žrtvama Genocida u Srebrenici, te upućuje saučešće porodicama i sugrađanima.

"Kada sam prije dvije godine bio u Potočarima, mjestu koje je odjekivalo tišinom koja je bila glasnija od najglasnijeg urlanja, gdje se tuga i bol osjećala u svakom kutku, u svakom koraku koji sam napravio tim tlom, mislio sam da smo postali svjesni neizmjerne boli koja uzrokuje ovakvu ljudsku tragediju i da ćemo konačno moći pokazati da imamo ljudsku i moralnu odgovornost i poštovanje, da ćemo se ohrabriti i ljudski zauzeti da se to nikada ne zaboravi i ne ponovi. Međutim, nisam bio u pravu. Ponovo", naglasio je Džaferi.

Podsjetivši da je prije tri mjeseca posjetio Ukrajinu na poziv svog kolege Ruslana Stefančuka, Džaferi je istakao da se tokom posjete prisjetio Srebrenice, Kosova, a potom i brojnih izjava i obaveza visokopozicioniranih zvaničnika s ogromnom moći odlučivanja koji su ćutali nemoćni pred strahom i užasom rata.

Apelovao je na "maksimalnu predanost izgradnji istinski demokratskih društava, s vladavinom prava i poštivanjem ljudskih sloboda i prava, poštivanjem različitosti i pokazivanjem razumijevanja za slabe i nemoćne".

Džaferi je podsjetio i na deklaraciju kojom je Skupština Sjeverne Makedonije podržala Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici od 15. januara 2015. godine, dokument koji jasno definiše ovaj događaj kao Genocid.

Potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Artan Grubi istakao je da se ono što se dešavalo u Srebrenici ne smije zaboraviti, ali da treba ići naprijed pruženom rukom pomirenja u izgradnji mira za buduće generacije.

Ostali koji su se obratili na sjednici istakli su da iz ovakvih događaja treba izvući pouke da se ne bi ponavljali u budućnosti.

Predsjednica Odbora za odnose među zajednicama Arbana Pašoli podsjetila je prisutne da je odgovornost svih doprinijeti dobrobiti i sigurnosti drugih. Zaključila je sjednicu citirajući Martina Luthera Kinga:

"Tama ne može rastjerati tamu, samo svjetlost može. Mržnja ne može istjerati mržnju, samo ljubav može.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula bit će ukopano 50 žrtava Genocida počinjenog nad Bošnjacima jula 1995. godine u Srebrenici.