Skup "Srbija protiv nasilja" u organizaciji srbijanske proevropske opozicije, peti po redu, na kome desetine hiljada građana zatražilo odgovornost zvaničnika i institucija zbog velikih tragedija - dva masovna ubistva i širenja nasilja, održan je večeras u Beogradu.

Na početku skupa građani su u vazduh pustili nekoliko crvenih, plavih i belih balona napunjenih helijumom za koje je bio zakačen transparent sa fotografijom srbijanskog predsednika Alelsandra Vučića kako korača i na kome je pisalo "Vučiću odlazi!".

Glumica Svetlana Bojković istakla je da su u Srbiji stručni ljudi marginalizovani, a neobrazovani i nesposobni postavljeni na najodgovornije funkcije u društvu.

Dodala je da su obrazovanje i kultura skrajnuti iako su temelj nacije i njenog identiteta.

Glumac Dragan Bjelogrlić rekao je da društvo u Srbiji nikada neće preboleti tugu za izgubljenim mladim životima i istakao da tu tugu i ne treba preboleti.

"Svi naši porazi, nesreće, sva zla koja smo nanosili drugima i sebi, skupila su se u tu jednu gorku koja je pala na one koji nikada nikome nisu bili krivi", rekao je izjavio Bjelogrlić.

Nakon obraćanja Bojković, Bjelogrlića i još nekoliko javnih ličnosti, građani su krenuli u šetnju centralnim beogradskim ulicama.

Povorku su predvodile studentkinje i studenti koji su uzvikivalimda "studenti ne ćute" i koji su nosili transparente protiv nasilja.

Ispred Vučićevog kabineta oko koga su građani formirali "prsten" koji je ubrajao prostor oko zgrade i sve okolne ulice, na šest postavljenih štandova građani su upisivali svoje poruke srbijanskom predsedniku.

Tokom skupa građani su se najčešće obraćali upravo Vučiću poručujući mu da ode sa vlasti, da je gotov i ih (građana) ima dovoljno.

Zgradu u kome je Vučićev kabinet, i koja je sve vreme bila u potpunom mraku, obezbeđivalo je tridsetak policajaca u civilu i manje od deset uniformisanih policajaca.

Zahtevi građana ostali su isti kao i na prethodna četiri skupa: da se privatnim prorežimskim televizijama Pink i Hepi oduzmu nacionalne frekvencije zbog promovisanja nasilja u rijaliti programima i da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i šef Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin budu smenjeni.

Traže se i smene ili ostavke rukovodstva Radio-televizije Srbije i Regulatornog tela za elektronske medije.

Skup je pored uobičajeno velikog broja građana obeležio, kao i prethodna četiri, izostanak uniformisanih policajaca, izuzevši nekoliko saobraćajnih patrola.