Društvo | 28.11.2021.

NA DANAŠNJI DAN ŽIVOT JE IZGUBIO ADIL BEŠIĆ

Skromni heroj ponikao iz naroda

Rođeni Banjalučanin poginuo je 28. novembra 1992. godine kao komandant bataljona Druge bihaćke/502. slavne brdske brigade u rejonu Grabež. Ime je dobio po majci Adili koja je preminula osam dana nakon njegovog rođenja  

R.S..

Herojstvo Adila Bešića pokazalo je agresoru da je krajiški narod spreman da se brani i odbrani. Upravo je to razlog što se Krajina i Bihać s posebnim poštovanjem prisjećaju 28. novembra 1992. godine, kada je zauvijek prestalo kucati srce ovog hrabrog mladića, narodnog heroja i nosioca najvećeg ratnog priznanja, značke “Zlatni ljiljan”.

Izvršavajaći borbeni zadatak na Grabežu prije 27 godina, poginuo je Adil Bešić, veliki patriota i vojskovođa koji je u najtežim vremenima odigrao presudnu ulogu u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga. Pod njegovom komandom pripadnici Četvrtog odreda Teritorijalne odbrane (TO) Vrsta 12. juna 1992. godine oslobodili su Bugar, što je u to vrijeme bio jedini vanjski dio granice Bosne i Hercegovine koji je kontrolirala Armija Republike BiH. Predvodio je i briljantnu akciju oslobađanja Lohovskih Brda 22. septembra 1992. godine, u kojoj su zaplijenjena dva topa tipa “Zis”.

Adil Bešić je uz Izeta Nanića jedan od devet narodnih heroja oslobodilačkog rata, što dovoljno govori o značaju i ulozi Krajišnika u odbrani Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Adil Bešić dao je nemjerljiv doprinos u razvoju jedinica koje će kasnije činiti 502. brigadu i 5. korpus ARBiH, jer je tokom školovanja u JNA stekao veliko iskustvo bdijući na pograničnim i planinskim područjima između bivše Jugoslavije i Austrije, te Italije. On je prošao specifičnu vrstu obuke od izviđača i diverzanta, do toga da je poznavao dva strana jezika. To njegovo iskustvo starješine i vođe mnogo je doprinijelo formiranju jedinica TO.

O njegovom herojstvu pričalo se i priča se i danas, a njegovi saborci čuvaju od zaborava ovog hrabrog čovjeka.

 

 

 

 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Bio je komandant Jasenovca, u Španiji je uzgajao patke, a onda ga je smaknula UDB-a

Nedostatak lijekova u Velikoj Britaniji sve je češći

Muslimansko mezarje pretvoreno u javni WC

Zgrada koju su spalili srpski zločinci