Škotska će održati drugi referendum o nezavisnosti 19. oktobra iduće godine ako to dozvoli Vrhovni sud, objavila je u ponedjeljak premijerka Nicola Sturgeon, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji Škotske nacionalne partije (SNP) u Aberdeenu, Sturgeon je rekla da će Vrhovni sud razmotriti da li trenutni zakon dozvoljava škotskom parlamentu da donese zakone za savjetodavni referendum.

"Da je Westminster uopće imao poštovanja prema škotskoj demokratiji, ovo ročište ne bi bilo potrebno. Ali Westminster ga nema", dodala je ona.

Ranije je obećala da će održati drugi referendum do kraja 2023. godine.

Ona je na konferenciji rekla da "Škotska ima potrebno da bude uspješna, nezavisna zemlja", dodajući da će vlada objaviti radove koji govore o ekonomskim argumentima za nezavisnost.


Škotska premijerka Nicola Sturgeon

Centralna britanska vlada stalno se odbijala ideju o novom referendumu o nezavisnosti Škotske, ponavljajući da su Škoti svoj izbor napravili na referendumu 2014. godine.

Međutim, Sturgeon tvrdi da su se okolnosti promijenile s Brexitom, a Škotska je izvučena iz Evropske unije protiv svoje volje jer je 62 posto ljudi 2016. godine glasalo da ostane dio EU.

(Izvor: Anadolu Agency)