UNESCO i ove godine obilježava 21. februar kao Međunarodni dan maternjeg jezika, ali podaci iz Projekta ugroženih jezika koje je analizirala Statista otkrivaju da su hiljade jezika iz cijelog svijeta trenutno u opasnosti od izumiranja. Uloga jezika u DNK-u kultura i važnost koju oni imaju kao okviri na kojima se razvijaju naša društva ne mogu se potcijeniti.

Mnogo je razloga za umiranje jezika, ali malo je slučajeva koje ne treba tretirati sa dozom tuge i bez priznanja onoga što je izgubljeno. Jezici se razvijaju kako bi odražavali okruženje u kojem se primjenjuju, kao i ljude i kulture koje ih koriste i prilagođavaju kako vrijeme prolazi.

Kao što pokazuje infografika, Okeanija je regija s najviše jezika klasificiranih kao ugroženi ili ugroženi u određenoj mjeri (733). Azija je dom na sličnom visokom nivou rizičnih jezika (693), dok bi Afrika mogla biti blizu gubitka 428 maternjih jezika. Zajedno s Amerikom i Evropom riječ je o približno 2.500 ugroženih jezika na početku 2022. godine.

Globalizacija je značajan ubica jezika. “Dominirajući učinak jednog socioekonomskog faktora, BDP po glavi stanovnika, na stopu rasta govornika sugerira da su ekonomski rast i globalizacija primarni pokretači nedavnog opadanja govornika jezika”, navodi se u jednom istraživačkom radu iz 2014. godine.

(Izvor: Satista)