Prema izvještajima američkih medija, Sjedinjene Američke Države upozoravaju da će se Kina suočiti s teškim “posljedicama” ako pomogne Rusiji u njenoj invaziji na Ukrajinu.

Neimenovani zvaničnici navodno su brojnim američkim novinskim kućama rekli da je Rusija zatražila od Kine vojnu pomoć nakon što je započela invaziju.

Kineska ambasada u Washingtonu saopćila je da nije upoznata s ovim zahtjevom.

Upozorenje dolazi uoči sastanka u Rimu između najviših američkih i kineskih zvaničnika zakazanog za ponedjeljak.

Od početka krize Peking je izrazio snažnu retoričku podršku svom dugogodišnjem savezniku Moskvi, ali nije poznato da je pružio bilo kakvu vojnu ili ekonomsku podršku.

Međutim, lokalni mediji, koji se pozivaju na američke zvaničnike, kažu da je Rusija posljednjih dana od Kine tražila vojnu opremu, uključujući dronove. Odgovor Kine na taj zahtjev nije poznat.

U intervjuu za CNN američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da “direktno komuniciraju s Pekingom i da će biti posljedice ako dođe do podrške Rusiji”.

“Nećemo dozvoliti da se Rusiju spasi od ekonomskih sankcija kroz pomoć iz bilo koje zemlje, bilo gdje u svijetu.”

Dodao je da iako Sjedinjene Američke Države vjeruju kako je Kina znala za ruske planove prije nego što se invazija dogodila, misle da Peking “možda nije shvatio puni obim toga”.

“Zato što je vrlo moguće da ih je  Putin lagao na isti način na koji je lagao Evropljane i druge”, rekao je Salivan.

Sullivan bi se u ponedjeljak u Rimu trebao sastati s Yang Jiechijem, članom Politbiroa (najvišeg kineskog tijela za donošenje odluka) i šefom Centralne komisije za vanjske poslove.

Reuters je citirao američkog zvaničnika koji je rekao da će tokom sastanka gospodin Salivan iznijeti koje su to posljedice i obim izolacije s kojima bi se Kina suočila ako poveća podršku Rusiji.

Liu Pengyu, glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu, rekao je američkim medijima da nije čuo za zahtjev Rusije. Dodao je: “Sada je visoki prioritet spriječiti da napeta situacija eskalira ili čak izmakne kontroli.”

Kina se do sada suzdržavala od osude Rusije zbog invazije i rekla je da “legitimne sigurnosne brige” Moskve treba shvatiti ozbiljno.

Kineski državni mediji i vladini zvaničnici, osim što ponavljaju zvaničnu liniju Rusije da je to "specijalna vojna operacija" a ne invazija, posljednjih dana ponavljaju i ruske dezinformacijske tvrdnje o ratu.

Ali Peking je u isto vrijeme izrazio “nepokolebljivu podršku” suverenitetu Ukrajine. Također je pozvao na mir i rekao da je spreman pomoći u okončanju rata diplomatskim putem. Nekoliko zemalja pozvalo je Kinu da učini više u zaustavljanju ruske invazije.

Bijela kuća odlučila je javno objaviti svoju tvrdnju upravo u trenutku kada bi se glavni savjetnik predsjednika Bidena za sigurnost trebao sastati s najvišim kineskim diplomatom. Čini se da je to taktički potez, da se izvrši pritisak na Kinu.

Viši cilj mogao bi biti pokušaj natjerati Xi Jinpinga da odvagne prednosti i nedostatke svoje trenutne pozicije, odnosno onoga što je prošle sedmice nazvano “čvrstim” odnosom s Moskvom.

Sjetimo se da su prije samo nekoliko sedmica, kada su Zimske olimpijske igre otvorene u Pekingu, predsjednici Xi i Putin proglasili novi savez koji “nema granica”. Jasno je da bi vojna pomoć mogla biti dio toga.

Ali u danima nakon ruske invazije, Kina je osudila Veliku Britaniju, SAD i druge jer su dali oružje ukrajinskoj vojsci, rekavši da dodaju “ulje na vatru”.

Ako je procjena američkih obavještajnih službi tačna i Peking ispuni taj zahtjev, onda bi i oni ”dolijevali gorivo”.

(Izvor: BBC)