Cijelu Bosnu i Hercegovinu pozitivno je iznenadila reakcija nepoznatog muškarca iz Jelaha koji je stariji bračni par iz dijaspore natjerao da pokupe smeće koje su nonšalantno bacili u rijeku Usoru. On je svojim vozilom stigao automobil s njemačkim tablicama, u kojem su se nalazili neodgovorni dijasporci, zaustavio ih i natjerao da se vrate i pokupe nekoliko vreća sa smećem koje su bacili u vodu. Kompletnu akciju je snimio i kasnije ustupio medijima.

Jahanje na populizmu nije strana stvar vođama sarajevske Frankenstein koalicije. Štaviše, šuplju priču jako su dobro uvježbali. Miješaju se u ono što poznaju, ali i u ono o čemu nemaju pojma i to, u zadnje vrijeme vrlo često, dolazi do izražaja.

Posljednji u nizu primjera tog populizma i neznanja je objava Predraga Peđe Kojovića, još malo predsjednika Naše stranke, koji je putem Twittera odlučio pohvaliti patriotizam muškarca iz Jelaha koji je pokazao visoki stepen ekološke svijesti.

"Uvijek sam impresioniran upadljivom čistoćom u Krajini. Sad znam i zašto je tako - krajišnici vole svoju zemlju. Bosanac očitao lekciju dijaspori zbog bacanja smeća u rijeku kod Jelaha", napisao je Peđa Kojović i ostao živ, a usput je javnosti dao do znanja da mu fali pokoja lekcija iz geografije.

Naime, Jelah nema veze s Krajinom. Na znanje Peđi Kojoviću, naselje Jelah nalazi se na raskrsnici puteva Tešanj-Prnjavor i Doboj-Teslić, oko šest kilometara sjeverozapadno od Tešnja. Mjesna zajednica Jelah je relativno mali prostor smješten u sjevernom dijelu naše zemlje, a proteže se dolinom rijeke Usore. Dakle, Peđa Kojović ne da je fulio mjesto, već kompletan kanton, pa i cijeli jedan kraj BiH. Ipak, može se tješiti da je barem potrefio entitet.

Prije nego što se lati tastature ili displeja svog pametnog telefona s namjerom da komentira bilo šta, Peđa Kojović bi trebao proguglati i makar na Wikipediji provjeriti osnove o onome o čemu piše. Da sramota bude još veća, predsjednik Naše stranke u ostavci je i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, iz koje crpi nemalu platu za bh. uvjete, a pokazao je elementarno neznanje o državi. 

Zato: "Peđa, sjedi. Jedan!"