Plan za izgradnju prve svjetske farme hobotnica izazvao je duboku zabrinutost među naučnicima zbog dobrobiti ovih inteligentnih stvorenja.

Farma na španskim Kanarskim ostrvima uzgajala bi približno milion hobotnica godišnje koje bi se prodavale kao hrana, navodi se u povjerljivim dokumentima koje je vidio BBC.

Nikada se nisu intenzivno uzgajali, a neki naučnici predloženu metodu ubijanja ledenom vodom nazivaju ”okrutnom”.

Španska multinacionalna kompanija, koja stoji iza planova, poriče da će hobotnice patiti.

Dokumente o povjerljivom prijedlogu planiranja kompanije Nueva Pescanova dala je BBC-ju organizacija kampanje Eurogroup for Animals.

Nueva Pescanova poslala je prijedlog Generalnoj direkciji za ribarstvo Kanarskih ostrva, koja nije odgovorila na zahtjev BBC-a za komentar.

Hobotnice ulovljene u divljini pomoću lonaca, užeta i zamki jedu se širom svijeta, uključujući Mediteran, Aziju i Latinsku Ameriku.

Utrka u otkrivanju tajne njihovog uzgoja u zatočeništvu traje decenijama. Teško je jer larve jedu samo živu hranu i treba im pažljivo kontrolirano okruženje, ali Nueva Pescanova je 2019. godine objavila da je napravila “naučni proboj”.

Mogućnost intenzivnog uzgoja hobotnice već je dovela do protivljenja: poslanici u američkoj državi Washington predložili su zabranu ove prakse prije nego što ona i počne.

Planovi Nueve Pescanove otkrivaju da bi hobotnice, koje su usamljene životinje naviknute na mrak, bile držane u rezervoarima s drugim hobotnicama, povremeno pod stalnim svjetlom. Stvorenja – vrsta octopus vulgaris – bit će smještena u približno 1.000 zajedničkih rezervoara u dvospratnoj zgradi u luci Las Palmas na Gran Canariji.

Ubijali bi ih stavljanjem u posude s vodom na -3°C, navodi se u dokumentima.

Trenutno ne postoje pravila o dobrobiti hobotnica, jer se hobotnice nikada prije nisu uzgajale u komercijalne svrhe. Međutim, studije su pokazale da ova metoda ubijanja ribe korištenjem “ledene kaše” uzrokuje sporu, stresnu smrt. Svjetska organizacija za zdravlje životinja kaže da je to “loše za ribe", a Vijeće za upravljanje akvakulturom (ASC) – vodeći program certificiranja uzgojenih morskih plodova – predlaže zabranu osim ako se riba prije toga ne omami.

Neki su supermarketi već odustali od prodaje ribe ubijene ledom, uključujući Tesco i Morrisons.

Prof. Peter Tse, kognitivni neuronaučnik na Univerzitetu Dartmouth, rekao je za BBC da bi “ubijanje ledom bila spora smrt... to bi bilo veoma okrutno i ne bi trebalo biti dopušteno”.

Dodavši da su “inteligentni kao mačke”, sugerirao je da bi humaniji način bio da ih se ubije, kao što to rade mnogi ribari, udaranjem batina po glavi.

Kako bi opskrbila “premium međunarodna tržišta” uključujući SAD, Južnu Koreju i Japan, Nueva Pescanova želi proizvoditi 3.000 tona hobotnice godišnje. Ovo odgovara broju od milion životinja, pri čemu bi od 10 do 15 hobotnica zauzimalo po jedan kubni metar akvarija, kako tvrdi oni koji su proučavali planove.

Nueva Pescanova u svojoj dokumentaciji procjenjuje da će postojati “stopa smrtnosti od 10 do 15 posto”.

Jonathan Birch, vanredni profesor na London School of Economics, vodio je pregled više od 300 naučnih studija za koje kaže da pokazuju da hobotnice osjećaju bol i zadovoljstvo. To je dovelo do toga da su prepoznati kao “osjetna bića” u britanskom Zakonu o dobrobiti životinja iz 2022. godine. Profesor Birch i njegovi koautori vjeruju da je uzgoj hobotnica u kojem životinje neće patiti “nemoguć” a da ubijanje u ledenoj kaši “ne bi bilo prihvatljiva metoda ubijanja”.

“Veliki broj hobotnica nikada ne bi trebalo držati zajedno u neposrednoj blizini. To dovodi do stresa, sukoba i visoke smrtnosti... Smrtnost od 10 do 15 posto ne bi trebala biti prihvatljiva za bilo koju vrstu uzgoja."

U izjavi za BBC Nueva Pescanova je rekla: "Nivoi zahtjeva za dobrobit za proizvodnju hobotnice ili bilo koje druge životinje na našim farmama garantiraju ispravno ophođenje sa životinjama. Klanje, također, uključuje pravilno rukovanje koje izbjegava bilo kakvu bol ili patnja za životinju...”

U divljini, hobotnice su žestoko teritorijalno okretni lovci. Nueva Pescanova predlaže da se uzgajane životinje hrane industrijski proizvedenom suhom hranom, dobivenom od “odbačenih i nusproizvoda” ulovljene ribe.

Rezervoari bi se punili morskom vodom koja će se dovoditi iz susjednog zaljeva. Spremnici bi bili različite veličine za različite faze života hobotnica, sa strogo kontroliranim salinitetom i temperaturom.

Prvo leglo od 100 hobotnica – 70 mužjaka i 30 ženki – bilo bi uzeto iz istraživačke ustanove, Pescanova Biomarine Centre, u Galiciji, na sjeveru Španije.

U planovima se navodi da je kompanija postigla nivo “pripitomljavanja” vrste i da one “ne pokazuju znakove kanibalizma ili nadmetanja za hranu”.

Elena Lara iz CiWF-a pozvala je vlasti Kanarskih ostrva da blokiraju izgradnju farme, za koju je rekla da bi “nanijela nepotrebnu patnju ovim inteligentnim, razumnim i fascinantnim stvorenjima”.

Reineke Hameleers, izvršna direktorica Eurogroup for Animals, dodala je da Evropska komisija trenutno razmatra svoje zakonodavstvo o dobrobiti životinja i da ima “stvarnu priliku” da “izbjegne njihovu strašnu patnju”.

Uz dobrobit hobotnica, CiWF brine o otpadnoj vodi koju proizvodi farma, a koja bi se ispumpala natrag u more. Hobotnice kao otpad proizvode dušik i fosfate. “Voda koja ulazi i izlazi iz postrojenja bit će filtrirana tako da neće imati utjecaja na okoliš”, rekla je Nueva Pescanova za BBC.

Godišnje se ulovi oko 350.000 tona hobotnice – deset puta više nego 1950. godine – što vrši pritisak na razvoj ove populacije. Nueva Pescanova izjavila je kako je “akvakultura rješenje za osiguranje održivog prinosa”. Međutim, zaštitnici prirode vjeruju da bi njihov uzgoj snizio cijenu, potencijalno stvarajući nova tržišta i povećavajući lovljenje. Godišnja trgovina hobotnicama iznosi približno pet milijardi maraka.

Vlada Gran Canarije nije odgovorila na BBC-jev zahtjev za informacijama.

(Izvor: BBC)