Širom dijaspore i ove godine je održan veliki broj aktivnosti koje su imale za cilj skretanje pažnje na Genocid u Srebrenici, koji su nad Bošnjacima izvršili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS). Obilježavanje dvadeset šeste godišnjice Genocida upriličeno je od Velike Britanije do Australije uz napore bošnjačkih i bh. udruženja, klubova, džemata i ostalih organizacija koje su se potrudile da kroz različite javne istupe daju svoj doprinos u kontekstu njegovanja kulture sjećanja i promoviranju istine.

Ovim povodom organizirane su mirne šetnje u mnogim državama, a među masovnijim su svakako one održane u nekoliko njemačkih gradova, Beču i australijskom Melbourneu. U državama u kojima su javna okupljanja ograničena zbog aktuelne pandemije, realizirana su tematska predavanja posvećenja Genocidu, a događaji su za javnost emitirani putem raspoloživih online platformi. Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se u dijaspori tradicionalno obilježava godišnjica Genocida u Srebrenici je podsjećanje mlađih naraštaja o događajima iz bliske historije, o kojima oni često iz objektivnih razloga nemaju dovoljno informacija.

Prema riječima naših sugrađana izvan domovine, organiziranje ovakvih aktivnosti nameće se kao potreba i zbog sve većeg interesa građana zemalja u kojima žive, da na osnovu historijskih činjenica dobiju potrebne informacije o Genocidu i agresiji na Bosnu i Hercegovinu. 

Podsjećanja radi, aktivnosti u smjeru promocije istine o događajima u Bosni i Hercegovini započete su nedugo nakon početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada su prve izbjeglice pokrenule različite projekte koji su imali za cilj informirati svijet o nepravdi koja je učinjena Bosni i Hercegovini i Bošnjacima. Jedna od prvih šetnji za Srebrenicu organizirana je u italijanskom gradu Piacenzi, odmah nakon pristiglih informacija o padu ovog grada u nemilost srpske vojske.

Tada su se građanima Bosne i Hercegovine pridružile gradske vlasti, nevladin sektor i katolička zajednica. Značajno je istaći da u komemorativnim aktivnostima građana Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve više učestvuju organizacije i pojedinci iz država u kojim trenutno žive.

Primjeri ovakve prakse posebno su primjetni u Sjedinjenim Američkim Državama, Turskoj i Velikoj Britaniji u kojoj postoji izuzetno aktivna organizacija koja se bavi očuvanjem sjećanja na Genocid u Srebrenici pod nazivom Remembering Srebrenica.