Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ove bi se godine u Ukrajini trebalo suditi za ratne zločine, smatra čovjek koji je predvodio krivično gonjenje bivšeg lidera Srbije Slobodana Miloševića. Sir Geoffrey Nice rekao je za BBC da je Putin “kriv čovjek” za napade na civilne ciljeve tokom rata.

Britanski advokat izrazio je iznenađenje što tužioci i političari to “ne govore mnogo slobodnije i otvorenije”.

Rusija negira da je počinila ratne zločine.

Ali, govoreći u programu Radio 4 Broadcasting House, sir Geoffrey opisao je akcije Moskve tokom invazije kao “zločine protiv čovječnosti” jer su bili napadnuti civilni ciljevi.

Zločini protiv čovječnosti ubrajaju se među najteža krivična djela prema takozvanim pravilima ratovanja. Ovi zakoni zabranjuju napade na civile ili infrastrukturu od vitalne važnosti za njihov opstanak i navedeni su u međunarodnim ugovorima poput Ženevske konvencije.

Naprimjer, ponovljeni napadi Rusije na ukrajinsku energetsku mrežu tokom zime opisani su kao ratni zločini zbog štete nanesene civilima. Rusija insistira da gađa samo vojne ciljeve.

Međunarodna zajednica optužuje moskovske trupe za hiljade zloupotreba od njihove pune invazije na susjednu zemlju prošlog februara.

Glavni tužilac u Kijevu kaže da je do sada zabilježeno više od 62.000 ratnih zločina, uključujući smrt više od 450 djece. BBC nije mogao provjeriti tačnost ovih brojki.

Sir Geoffrey je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) između 1998. i 2006. godine. Vodio je slučaj protiv bivšeg srbijanskog lidera Slobodana Miloševića, kojem je 2002. godine u Hagu počelo suđenje za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. Milošević, nekada poznat kao "koljač s Balkana" umro je u zatvoru prije nego što je suđenje završeno.

Komentirajući rat u Ukrajini, sir Geoffrey rekao je da slučaj protiv Putina “ne može biti jasniji“ i da “nema sumnje” u lanac komande koji vodi do čovjeka u Kremlju. To je značilo da je “najvažnija stvar” da se sudi samom ruskom lideru, a ne vojnicima nižeg ranga, rekao je za Broadcasting House.

On je dodao da bi svako suđenje “moglo biti sutra ujutro, što se njega tiče” i da bi ga Ukrajinci trebali voditi na ukrajinskom jeziku. Sam Putin ne bi morao da bude prisutan, rekao je.

Sir Geoffrey spekulirao je o mogućem razlogu zašto se ruski lider do sada nije suočio s oštrijim akcijama, sugerirajući da bi mogao postojati korak da se on izuzme od krivičnog gonjenja kao dio mirovnog sporazuma.

Rekao je da Međunarodni krivični sud (ICC), koji ima nadležnost nad Ukrajinom, “još nije dao izjavu o Putinovoj odgovornosti za zločine”.

Sir Geoffrey kazao je da je ova “nevoljnost” pokrenula pitanje postoji li neka vrsta “političke prednosti”, da se ne podigne optužnica protiv predsjednika.

Ali on je rekao da bi ideja o bilo kakvom mirovnom rješenju koje bi spriječilo suđenje Putinu bila "užasna perspektiva" koja bi značila “potpuno uskraćivanje pravde narodu Ukrajine”.

Kao odgovor, MKS je odbacio svaku tvrdnju o "pritisku ili uticaju" na tužioca Karima Khana da odloži bilo kakvu istragu.

Gospodin Khan je "u više navrata govorio... kako bi pokazao da je odgovornost imperativ koji se mora postići", navodi se u saopštenju MKS-a.

Dodaje se da je tužilac radio na terenu u Ukrajini na prikupljanju dokaza o ratnim zločinima, a nalozi za hapšenje bit će izdati kada se prikupi dovoljno dokaza.