Vlada Kantona Sarajevo u utorak je okončala posljednju rundu pregovora s predstavnicima sindikata uposlenika koji primaju platu iz kantonalnog budžeta, kojih ima blizu 14.000.

Kako je na pres-konferenciji nakon sastanka sam priznao premijer Edin Forto, predstavnicima radnika predloženo je povećanje plata od 4,75 posto. On je također objasnio da bi se za eventualno povećanje plata od 4,75 posto moralo izdvojiti dodatnih 20 miliona KM.

Sindikati su nezadovoljni ovom ponudom, ali pošto se dvije članice Koordinacije sindikata tada nisu izjasnile o prijedlogu, zaključak je morao biti donesen kasnije.

Koordinacija sindikata Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Kantona Sarajevo koji primaju platu iz budžeta KS, Fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS, danas je odgovorila na ponudu Vlade KS naglašavajući kako je njen prijedlog za pet članica navedene koordinacije neprihvatljiv i zbog toga ga odbijaju.

"Na poziv Sindikata anketiranju je pristupilo 98,2 posto članova. Od tog broja anketiranih protiv prijedloga Vlade KS glasalo je 98,1 posto. Rezultati anketiranja članova SSOOiOFBiH Kantonalni odbor KS su sljedeći: za prijedlog Vlade KS izjasnilo se 68 posto članova, protiv prijedloga Vlade izjasnilo se 14,5 posto, dok se 17,4 posto članova nije izjasnilo o ponuđenim pitanjima", stoji u pismu iz SSS BiH.

Koordinacija predlaže Vladi KS da preispita svoju ponudu i na novom sastanku predloži novi iznos osnovice koja će biti u visini prijedloga Koordinacije sindikata ponuđenom na sastanku 14. decembra 2021. godine.

"U slučaju da u narednom periodu ne budemo imali novu ponudu, poduzet ćemo u skladu sa Zakonom sve mjere i akcije sindikalne borbe kako bismo ostvarili realne zahtjeve sindikata. Napominjemo da predstavnici SSOOiOFBiH Kantonalni odbor KS imaju pravo i mogu u skladu sa Odlukom svojih sindikalnih organa da potpišu Sporazum o osnovici za obračun plata za 2022. godinu", dodali su u saopćenju.

VIŠE O TEMI: Saudin Sivro za Stav: Ako ne bude pravde za prosvjetne radnike, neće biti ni mira za vlast u Sarajevu