Ajša i Fadil Memišević, dvoje povratnika u višegradsko selo Omeragići, a koji su brutalno napadnuti - maltretirani, pretučeni i opljačkani - prve noći ramazana, prekjučer su iz sarajevskog Kliničkog centra pušteni na kućno liječenje.

Memiševići se trenutno nalaze u Sarajevu, kod sina Hasiba, gdje se polako oporavljaju od svega što su preživjeli.

U razgovoru za Faktor Hasib kaže da je Ajša, iako je prilikom napada preživjela teže povrede, u nešto boljem stanju od Fadila, kojem je sve ovo jako teško palo, više psihički nego fizički.

"Najvažnije je da su živi"

- Babo je jako loše. Jedva se kreće, ne može ni do wc-a sam. Majka je prošla teže što se tiče fizičkih povreda, imala je izljev sukrvice u mozak, ali se oporavlja, komunikativnija je dosta, što je najvažnije van životne je opasnosti. Babo je pretrpio jak udarac u vilicu, žali se da ga boli glava, vrat. Teško priča, teško komunicira, plače, teško mu je...najteže mu je, kaže:"Sine ja gledam kad je tuče, a ne mogu da joj pomognem", baš mu je teško... Majka i ja smo kroz ovo već prošli s njim još kad je puno mlađi bio, prije 30 godina i jače, i sad ga je to sve vratilo... - priča nam Hasib.

O težini traume koju su preživjeli svjedoči i to da Fadil, kako nam je prenio njegov sin, često ponavlja da bi volio da nije živ i da je tražio od ljekara "da mu daju injekciju da ne preživi".

Šta je o kvalifikaciji ovog djela, traumi, povratku u porodičnu kuću i napadima na povratnike ispričao Hasib, opširnije čitajte na Faktoru...