Na izbornoj skupštini Streljačkog saveza Republike srpske koja je nedavno održana izabrano je novo rukovodstvo koje će voditi glavnu riječ sve do 2027. godine, tj. na raspolaganju imati četverogodišnji mandat. Da sve ne prođe kako treba ni u ovom sportskom savezu potrudili su se prisutni delegati koji su za predsjednika Upravnog odbora jednoglasno izabrali ratnog zločinca Ljubomira Borovčanina.

Inače, Ljubomir Borovčanin je jedan od sedam visokih oficira vojske i policije bosanskih Srba koji su osuđeni u predmetu Popović i drugi. Pretresno vijeće je 10. juna 2010. izreklo presudu u ovom predmetu i osudilo Borovčanina za pomaganje i podržavanje istrebljenja, ubistvo, progon i prisilno premještanje. Borovčanin je također proglašen krivim na osnovu krivične odgovornosti nadređenog za ubistvo kao zločin protiv čovječnosti i kao kršenje zakona i običaja ratovanja, zato jer nije kaznio svoje podređene koji su učestvovali u ubistvu zatvorenika ispred skladišta u Kravici. Borovčanin je jedini optuženi u ovom predmetu koji nije uložio žalbu na svoju kaznu u trajanju od 17 godina. 

Prilikom izricanja presude, većina sudija Pretresnog vijeća je zaključila da je zbog svog prisustva u Potočarima 12. jula i onog što je tamo vidio, Borovčanin znao da se sprovodi prisilno premještanje civilnog stanovništva Srebrenice. Borovčanin je 13. jula 1995. bio prisutan u skladištu u Kravici gdje je bilo zatočeno preko 1.000 Bošnjaka. Tamo je vidio mrtva tijela žrtava koje su dovedene autobusom i imao je dovoljno informacija da su njegovi podređeni počinili krivično djelo ubistva. Međutim, nije preduzeo neophodne i razumne mjere potrebne da kazni svoje podređene.

Nakon što je vidio dokaze pogubljenja, Borovčanin se sa svojim ljudstvom povukao iz skladišta u Kravici što je brže mogao. Vijeće je zaključilo da je Borovčanin imao načina da zaštiti preostale zarobljenike i znao da je vjerovatno da će ti zarobljenici biti ubijeni. Vijeće je zaključilo da je činjenica da ih nije zaštitio značajno doprinijela pogubljenju svih ostalih koje je kasnije uslijedilo u skladištu u Kravici.

Predsjednik Međunarodnog suda je 21. aprila 2011. donio odluku kojom je Danska određena kao država u kojoj će izdržavati kaznu. 

Uprkos horor biografiji Ljubomira Borovčanina, ipak je izabran za čelnika Upravnog odbora. Koliko god zvučalo morbidno, nemoguće je ne primijetiti da je osoba koja je osuđena za nešto što je usko povezano sa strijeljanjem postala predsjednik Streljačkog saveza Rs-a. Mnogi će se zapitati da li je ovo moguće igdje osim u manjem bh. entitetu i u našem istočnom susjedstvu?