Šveđani su sugerirali da su uslovi u planinama opasno hladni. Poljska klizačica kaže da je živjela u strahu u pekinškoj izolaciji i da je "plakala dok više nije imala suza". Finci tvrde da je hokejaš bez razloga držan u karantinu. A Nijemci? Frustrirani su što na spustu nema tople hrane.

Sportisti su se od početka suočavali s poteškoćama u Pekingu, s obzirom na to da su u sistemu “zatvorene petlje” koji im zabranjuje da napuste olimpijsko selo osim kada treniraju, takmiče se ili krenu kući. Međutim, sve veći broj takmičara sada izražava frustraciju i tjeskobu zbog drugih aspekata svog iskustva na Zimskim olimpijskim igrama.

Pad temperature obično se javlja na Igrama, ali švedska delegacija poziva da se skijaško trčanje održi ranije tokom dana nakon što je jedna atletičarka, Frida Karlsson, viđena kako se trese, bila je blizu kolapsa na kraju 7,5 km duge utrke za žene u skiatlonu.

Prema pravilima Međunarodne skijaške federacije (FIS), takmičenja se zaustavljaju kada su temperature ispod -20C. Kada se Karlsson takmičio u subotu, temperature u Nacionalnom centru za skijaško trčanje u planinama Zhangjiakou, 130 milja sjeverozapadno od Pekinga, bile su -13C – ali s vjetrom bilo je mnogo hladnije.

"Imamo granice hladnoće, ali ne znam da li mjere i efekat vjetra", rekao je novinarima šef švedskog tima Anders Bystroem. “Ako FIS kaže da je -17 stepeni i da je vjetrovito, onda je to -35 stepeni s hladnom vjetrom, šta onda radite?”

Šveđanin je pozvao da se sprinterska utrka za žene pomjeri ranije tokom dana zbog niskih temperatura. “Skiatlon je počeo u 16 sati i Frida Karlsson je potpuno uništena od hladnoće. Nije dobro što sprint počinje još kasnije", dodao je.

U međuvremenu, poljska brzoklizačica Natalia Maliszewska, koja je u subotu morala propustiti utrku na 500 metara na kratkoj stazi, otkrila je da se suočila sa strahom i neizvjesnošću u pekinškoj izolaciji nakon što je bila pozitivna na Covid testu.

“Sedmicu živim u strahu i ovim promjenama raspoloženja”, rekla je ona. “Plačem dok mi ne nestane suza i ne brinem samo za ljude oko sebe već i za sebe“, rekla je.

Onima koji se nalaze u odjeljenju za izolaciju dozvoljen je izlazak ako su bez simptoma i ako imaju dva negativna Covid testa u razmaku od 24 sata, a Maliszewska je na kraju puštena nazad u olimpijsko selo – prije nego što joj je rečeno da je došlo do greške.

“Ljudi su me izveli iz moje sobe u tri sata ujutro”, rekla je. “Ova noć je bila užasna, spavala sam u odjeći u krevetu jer sam se bojala da će me svakog trenutka neko vratiti u izolaciju. Zatim poruka da su nažalost pogriješili, da sam ja prijetnja i da nije trebalo da budem puštena iz izolacije.”

"Moram se vratiti u Olimpijsko selo što je prije moguće", dodala je. “Ne mogu ovo više razumjeti. Više ne vjerujem ni u kakve testove, ni u kakvu Olimpijadu. Za mene je ovo velika šala, nadam se da će se dobro zabaviti ko god ovo vodi. Moje srce i moj um ovo više ne mogu podnijeti.”

Više od 350 učesnika Igara, uključujući desetine sportista, bili su pozitivni od dolaska u kinesku prijestolnicu od 23. januara. Mnogi su još u izolaciji i plaše se da su za njih Igre gotove.

Jedan od njih je finski hokejaš Marko Anttila, čiji tim vjeruje da ga bez razloga drže u izolaciji.

"Iz medicinske perspektive znamo da ovakva osoba više nije zarazna, nije opasna za drugi tim", rekao je finski doktor Maarit Valtonen. “Ove odluke o izolaciji nisu zasnovane na medicini ili nauci, to su više kulturne i političke odluke.”

Selektor Finske Juka Jalonen rekao je da situacija utiče na Anttilino mentalno zdravlje. "Znamo da je potpuno zdrav i zato mislimo da Kina iz nekog razloga neće poštovati njegova ljudska prava i to nije sjajna situacija", dodao je.

Ruska takmičarka u biatlonu Valerija Vasnjecova također je nedavno iznijela svoja iskustva boravka u karantini hotela, objavivši na Instagramu: “Boli me stomak, veoma sam blijeda i imam ogromne crne kolutove oko očiju. Želim da se sve ovo završi. Svaki dan plačem. Veoma sam umorna.”

Vasnjecova je objavila sliku, kako je rekla, "doručak, ručak i večera već pet dana" - poslužavnik s hranom, uključujući običnu tjesteninu, sos od narandže, komad mesa na kosti, nekoliko krompira i bez zelenila.

U međuvremenu, nakon što je muški spust odložen za ponedjeljak zbog jakog vjetra, njemački selektor Kristijan Švajger žalio se da nema tople hrane za sportiste. “Ketering je krajnje upitan, jer to zapravo uopće nije ketering”, rekao je. “Očekivao sam da je Olimpijski komitet sposoban da obezbjedi tople obroke. Ima čipsa, malo orašastih plodova, čokolade i ništa više.”

Iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) rekli su kako su svjesni žalbi te da rade s Pekingom na rješavanju problema. Upitani o situaciji u Covid-hotelima, iz MOK-a su dodali: “Saosjećamo se sa svakim sportistom koji ne može da se takmiči zbog infekcije Covid-19. Protokoli su uspostavljeni kako bi se osigurale sigurne Olimpijske igre za sve.”

(Izvor: The Guardian)