Slušajući Aleksandra Vučića kako se prenemaže i u svom patetičnom stilu zanovijeta kako je “zabrinut trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini”, jedino bi se izuzetno neobaviještena osoba mogla sažaliti na tog dobrodušnog i starmalog mljackavog čiku iz Beograda kojem, eto, nije jasno šta se i zašto dešava u našoj državi. S druge strane, čak i ispodprosječno informirani bh. građanin, koji vrlo dobro zna ko je i šta je Aleksandar Vučić, a naročito mu je poznata uzročno-posljedična veza između Vučićeve politike spram Bosne i Hercegovine te trenutne krize, dobije neodoljiv poriv da kao Jim Carrey u filmu Lažov, Lažov, kada ga hronični kriminalac i pljačkaš nazove pitajući za pravni savjet kako da se izvuče od odgovornosti za najnovije nedjelo, urlikne: “Prestani kršiti zakon, šupčino!”

“Prestani izazivati krizu, Vučiću” je najkraći i najtačniji odgovor na Vučićevo glumatanje i hinjeno izražavanje zabrinutosti u vezi krize koju lično on i njegova velikosrpska politika neprestano produciraju u Bosni i Hercegovini. Odlično obaviješteni Vučić, čija je obavještajna agentura čvrsto ugrađena u institucije Bosne i Hercegovine, ne samo kadrovski već i institucionalno dakle, jer institucije manjeg bh. entiteta djeluju kao produžena ruka onih srbijanskih, navodno je iznenađen “onime što je čuo o BiH” na samitu Evropske narodne stranke (EPP) o Zapadnom Balkanu baš kao da je predsjednik Savezne Države Mikronezije, a ne Srbije.

Iznenađujuće neupućeni, ali eto krajnje dobrohotni Vućić tako kaže kako “neće dalje komentarisati”, ali zatim ipak komentira “krizu u Bosni i Hercegovini”, tvrdeći da “nije sretan što neće moći da računa sa sigurnošću na apsolutno sigurno i mirno okruženje”. Vučić je, duša draga, još i šokiran što su “razlike između predstavnika tri naroda toliko velike” te konstatira da ih nikada prije nije primijetio u takvoj ravni. “Ono što su govorili predstavnici Hrvata, Bošnjaka i Srba, te razlike nikada nisu bile izraženije, a dugo sam u politici”, kazao je očito krajnje iznenađeni Vučić.

Kakve li odvratne parodije, kakve li uvrede za intelekt javnosti. Čovjek koji osmišljava i predvodi politiku koja je stalni generator krize u Bosni i Hercegovini, predsjednik države koja već decenijama, preko svojih kerbera oličenih u tipovima kakav je Milorad Dodik, podriva mir tako što u Bosni i Hercegovini stvara nesigurno i nemirno okruženje, političar koji koristi sve moguće resurse da bi produbio razlike između “predstavnika tri naroda”, naročito pokvario odnose između Hrvata i Bošnjaka, javno nastupa u stilu “francuske sobarice”, misleći da će bilo koga uvjeriti u svoju političku čednost i nevinost.

Nije jasno koga to Vučić pokušava obmanuti svojim performansom. Ovakva Vučićeva predstava bila bi smiješna da nije krajnje uvredljiva, ali pritom i indikativna. Štaviše, Vučićevo izigravanje zabrinutog prijateljskog državnika je signal za uzbunu. Ovakav nastup je prije svega u funkciji građenja alibija ne za ono što se desilo, niti za ono što se dešava, nego što će se tek desiti. Vučićeva “zabrinutost” u vezi krize u Bosni i Hercegovini, “izigravanje Toše” ustvari govori da nas u Bosni i Hercegovini tek čeka prava i ozbiljna kriza. Naravno, uvezena iz Beograda.