Set sadrži vreću od 25 kg brašna, paket od pet litara ulja i kilogram soli. Cijena sitnica – 250 maraka. Ova količina proizvoda inače se može kupiti za oko 50 maraka, ali očito je neko uvidio psihološki moment, veliku potražnju i nestašicu koja se nakratko pojavila pa je pokušao iskoristiti trenutak za ekstra zaradu.

Nakon što je ova nemoralna ponuda našla put do društvenih mreža, oglas je uklonjen, a prodavač je na svome telefonu onemogućio dolazne pozive. Možda je i sam uvidio koliko je pogriješio, odnosno, vjerovatno je shvatio da nije baš tolika nestašica da ove proizvode proda po cijeni od 250 maraka.

No, da su cijene snažno porasle, to jeste istina. Cijena brašna je do prije desetak dana bila dvadesetak maraka za vreću od 25 kilograma, a danas je već dostigla 30 maraka po vreći. Istina, kod nekih proizvođača brašno je još na 23 marke. Za rast cijene dobrim dijelom kriva je velika potražnja, jer realna cijena brašna u ovom trenutku ne bi trebala biti nikako više od 20 maraka po vreći od 25 kg, jer brašno koje danas koristimo jeste brašno od prošlogodišnje pšenice, a tada je ralna cijena bila ispod 20 maraka po vreći. Nove cijene od 30 maraka po vreći definitivno su daleko od realnog i izraz su želje za ekstra profitom.