Ruski ministar odbrane, bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina i nadzornik ruske takozvane "specijalne vojne operacije", koji nije viđen u javnosti od 11. marta, nakratko je viđen na sastanku Vijeća sigurnosti Rusije putem Zooma.

Šojguov nestanak iz javnosti stvorio je mnoge glasine i spekulacije. Zvanični portparol Kremlja rekao je da je Šojgu doživio srčani udar, te da se zbog toga nije pojavljivao ni na jednom javnom ili službenom događaju od sredine marta.

Tokom sastanka Ruska novinska agencija (RIA) je zumirala Šojgua u gornjem lijevom uglu video ekrana postavljenog ispred Putina. Snimak nije sadržavao zvuk i nije prikazao Šojgua kako govori. To je također izazvalo spekulacije i glasine o Šojguovoj sigurnosti u Kremlju, njegovom zdravlju i mjestu gdje se nalazi.

Sergej Šojgu (66) je ministar odbrane od 2012. godine i često je označavan kao Putinov potencijalni nasljednik u Kremlju. On i Putin imaju više slika u zajedničkim aktivnostima poput pecanja. Šojguova politička karijera započela je nakon raspada Sovjetskog Saveza 1990-ih, kada je bio na čelu Ministarstva za vanredne situacije.

Izvor: Jerusalem Post