Nacrt zakona o zabrani uvoza iz kineske regije Xinjiang, jednoglasno je prošao u četvrtak u Senatu SAD-a, otvarajući put za potpisivanje zakona od strane predsjednika Joea Bidena.

Ujgurski zakon o sprječavanju prisilnog rada blokirat će uvoz robe u SAD iz Xinjianga bez "jasnih i uvjerljivih dokaza" da nisu napravljene prisilnim radom, i odobrit će sankcije stranim pojedincima i subjektima za koje se utvrdi da su odgovorni za kršenje prava.

Jednoglasno glasanje u Senatu uslijedilo je nakon jednoglasnog glasanja u utorak u Predstavničkom domu, što je rijedak i snažan prikaz dvostranačke podrške politici SAD-a u borbi protiv raširenih zloupotreba 12 miliona Ujgura i drugih muslimanskih manjina u Xinjiangu.

“Ovaj prijedlog zakona predstavlja opredijeljenost naše zemlje ka zaštiti ljudskog dostojanstva i vođenju borbe protiv prisilnog rada. Imamo moralni i ekonomski imperativ da eliminiramo ovu praksu iz naših globalnih lanaca snabdijevanja, uključujući one koji prolaze kroz Xinjiang, Kina, i iskorištavaju Ujgure i druge etničke i vjerske manjine”, rekla je američka trgovinska predstavnica Katherine Tai.

“Donošenjem ovog zakona uz snažnu, dvostranačku podršku, Sjedinjene Države mogu dati primjer svijetu koji treba slijediti”, rekla je ona u izjavi. Nakon što je Dom odobrio nacrt u utorak, sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki naznačila je da će ga Bajden potpisati.

"Administracija će blisko sarađivati ​​s Kongresom na implementaciji ovog zakona kako bi se osiguralo da globalni lanci opskrbe budu oslobođeni prinudnog rada, dok će istovremeno raditi na ključnim lancima snabdijevanja na kopnu i na trećoj obali, uključujući poluvodiče i čistu energiju", dodala je Psaki.

"Ovaj zakon je početak kraja 'business as usual'", rekao je Omer Kanat, izvršni direktor Ujgurskog projekta za ljudska prava (UHRP). „Uz veliki broj dokaza da su Ujguri podvrgnuti prisilnom radu nametnutom od države – bilo da su vlasnici preduzeća, nastavnici, medicinske sestre, studenti ili farmeri – krajnje je vrijeme da teret dokazivanja stavimo na kompanije.”

“Ako želite da uvozite proizvode iz regije prepune stotina zatvorskih logora i radnih logora, sada ćete morati dokazati da ne nabavljate robu za prisilni rad”, dodao je Kanat.

Glasanje je uslijedilo sedmicu nakon što je nezavisni Ujgurski sud u Londonu presudio da je Kina počinila genocid i zločine protiv čovječnosti nad Ujgurima i drugim etničkim manjinama u Xinjiangu. Presuda je zasnovana na dokazima preživjelih, svjedoka i stručnjaka o kineskoj politici u regionu, uključujući mrežu logora u kojima je Kina držala čak 1,8 miliona Ujgura i drugih muslimanskih manjina od 2017. godine, prisilnu kontrolu rađanja i prisilno rad. Kina odbacuje optužbe.

Iako je Tribunal neobavezujući i nema državnu podršku, ujgurske grupe odgovorile su na nalaze o genocidu i zločinima protiv čovječnosti pripremajući ili pokrenuvši tužbe u Argentini i Velikoj Britaniji. Odredbe o univerzalnoj nadležnosti u zemlji omogućavaju sudovima da istražuju i krivično gone zločine protiv čovječnosti ili genocid prema međunarodnom pravu, bez obzira na to gdje su se dogodili.