Hôtel de la Marine, palača koja je historijski i arhitektonski spomenik u srcu Place de la Concorde u Parizu, postala je dom neprocjenjive zbirke iz Fondacije Al Thani Collection koja se sastoji od 6000 djela, datiranih od antike do 19. stoljeća a obuhvaća različite kulture.

Stvorio ju je "da simbolizira ujedinjujuću snagu umjetnosti" šeik Hamad Ben Abdullaha Al-Thanija, čelnik holdinga Qipco (Qarr Investment & Projects Development) i rođak sadašnjeg katarskog emira, Tamima Bena Hamada Al-Thanija.

Zbirka će biti postavljena u Parizu sljedećih dvadeset godina a biće organizirane različite izložbe. Prva od njih otvorit će svoja vrata javnosti ovog četvrtka sa 120 radova.

"Kolekcionar od 18. godine", objašnjava Amin Jaffer, kustos zbirke, "šeik je kupovao samo prema svom ličnom ukusu za svoje vile, kao što je londonska vila Dudley House iz 19. stoljeća ili Hôtel Lambert u Parizu.“

Taj dragulj francuskog klasicizma kupio je od barona Guya de Rothschilda za 60 miliona eura. Prvi uzorak svoje kolekcije postavio je u MoMA-i u New Yorku. Od 2014. počeo je kupovati djela "koja su nadišla domaći prostor i već su bila u muzejima", kaže Jaffer. I upravo iz tog razloga “počeo je razmišljati o fiksnom mjestu za kolekciju”.

Godine 2018. godine pojavila se mogućnost u Hôtelu de la Marine, koji je imao 400 kvadratnih metara na raspolaganju. Louis XVI odlučio je da to bud emjesto na kojem će držati umjetničke tapiserije i pokazati ih javnosti jednog utorka u mjesecu, između aprila i novembra. Tako je nastao prvi muzej u Francuskoj.

Osim najamnine od milion eura godišnje, šeik je u narednih 20 godina preuzeo troškove uređenja četiri sobe što je uradio japanski arhitekta Tsuyoshi Tane. Tri galerije za zbirke i jedna za povremene izložbe, u principu dvije godišnje.

U muzeju će posjetiteljima biti predstavljena brojna "remek-djela koja ilustriraju ljudsku kreativnost kroz vrijeme i prostor".

Faraonova glava, predmeti iz perioda kineske dinastije Han ili maske Maja. Lica kroz stoljeća tema su druge galerije, s jedanaest isklesanih lica, temeljenih na različitim materijalima i u različito vrijeme.

U galeriji je postavljan i izložba Antičko blago. Zlatna posuda iz Irana (1100.-900. p.n.e), sastavljena od jednog zlatnog lista i ploče od istog metala i srebra, teška više od kilograma iz dinastije Sasanida (oko 300. godine) njena su dva najveća dragulja.

Tu su i „Remek-djela zemalja islama“, s rukopisima (plavi list Kur'ana, iz kasnog srednjeg vijeka, možda napisan u Córdobi), tekstilom, keramikom, radovima od željeza i stakla i nakitom. Opsežna je zbirka muslimanske umjetnosti, od Umajadskog halifata do Mogulskog carstva.