Članica Evropskog parlamenta Tineke Strik izjavila je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da ukoliko neustavni zakoni i odluke Skupštine bh. entiteta Republika Srpska ne budu povučeni, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ne može ostati na poziciji.

Strik je zahvalila članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću s kojim je danas održala sastanak na kojem su razmijenili mišljenja o situaciji u BiH.

"Dijelimo zabrinutost u vezi s trenutnom situacijom u zemlji. BiH je naš prosperitetan susjed, susjed Evropske unije. Naravno, sve oči su sada na Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom, ali moramo još više pažnje posvetiti aktuelnim rizicima u BiH", naglasila je Strik za AA.

Kako je rekla, "vidimo podijeljena mišljenja i u vezi s ruskom agresijom na Ukrajinom. Vidimo da je gospodin Dodik (Milorad op.a) u velikoj mjeri u istoj ravni sa ruskim vlastima, što je direktna prijetnja miru i stabilnosti u BiH, i ustvari, u regionu Zapadnog Balkana u cjelini".

Današnji sastanak komisije Evropskog parlamenta, kako je navela, veoma je važan i s aspekta upućivanja jasne poruke članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta skupštine BiH Draganu Čoviću i svima u BiH "da treba učiniti sve neophodno da zadržimo BiH na pravom putu".

Kako je kazala, odluke moraju biti donošene u institucijama i biti fokusirane na budućnost, ekonomiju i sveobuhvatni razvoj društva:

"Da bi se radilo na boljoj budućnosti koju građani BiH itekako trebaju, na boljoj ekonomiji, više prilika za mlade ljude i inkluzivnijoj demokratiji. Kao što vidimo, te je itekako ugroženo odlukama Skupštine entiteta RS. Mislim da moramo biti potpuno jasni s gospodinom Dodikom, da je takvo djelovanje neprihvatljivo jer direktno prijeti integritetu BiH."

Ove odluke, kako je istakla, moraju biti sklonjene sa stola, te "ako to ne bude urađeno, ne možemo prihvatiti da Dodik ostane na poziciji".

"Moramo biti uvjereni i da je sigurnost odgovarajuća. Zadovoljni smo povećanjem kapaciteta EUFOR-a, ali to mora biti nastavljeno dalje, jer nam je prioritet sigurnost građana BiH protiv svake prijetnje, bilo izvana ili lidera RS-a. Sigurnost je na prvom mjestu, ali kao što je rekao Džaferović (Šefik, op.a) veoma je važna i funkcionalnost države. Mnogo je odluka blokirano i pozivamo lidere da odblokiraju procese donošenja odluka i da to ne bude uslov sporazumu o Izbornom zakonu koji ne bi bio demokratski, i koji ne bi garantirao značaj svakog glasa", rekla je Strik.

Poručila je kako "izbori moraju biti održani u oktobru, nema druge opcije nego dati mogućnost građanima da glasaju i odluče o svojoj budućnosti i izaberu lidere koji uistinu brinu o njihovoj budućnosti i koji garantuju integraciju u EU".

"Znam da građani BiH žele živjeti zajedno, u miru i stabilnosti", zaključila je Strik.