Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, smatra da nove sankcije koje su SAD uvele Miloradu Dodiku i drugima, predstavljaju čin kojim će se dati značajan doprinos zaštiti ustavnog poretka i mira u BiH i regiji, kao i suzbijanju korupcije.

"Ovo je jasna poruka da rušenje državnih institucija, kao temelja mira i stabilnosti, neće biti tolerisano. Također, ovo je jasna poruka Dodiku da ne može očekivati nikakvu nagradu, već samo oštru kaznu za napad na ustavni poredak i blokadu institucija", naveo je Džaferović.

Kako dodaje, u ovom trenutku najvažnije je da se i evropske i druge države priključe ovoj inicijativi, te kroz zajedničku akciju uvedu sankcije i restrikcije Dodiku, njegovim saradnicima u politici i biznisu, kao i kompanijama koje su pod Dodikovom kontrolom.

"U vezi s time, ohrabrujem i pozivam članice Evropske unije i naše druge međunarodne partnere i prijatelje širom svijeta, da podrže ovu akciju i priključe joj se", ističe.

Ako Dodik, uprkos današnjem događaju, nastavi raditi na rušenju države i mira, sankcije već počev od sutra trebaju biti proširene i pojačane, te trebaju sve oštrije pogađati sve širi krug njegovih saradnika, sve dok Dodikov režim ne shvati da ne može rušiti državu BiH, Dejtonski mirovni sporazum i mirnu budućnost ljudi koji žive u ovoj zemlji, poruka je Šefika Džaferovića.