Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, protekle sedmice boravio je u dvodnevnoj posjeti Kraljevini Nizozemskoj. Dolazak Džaferovića u Den Haag za mnoge je bila iznenađujući vanjskopolitički uspjeh državnog rukovodstva i bh. diplomatije nakon turobnih mjeseci političke krize u našoj zemlji.

Posebno je bio primjetan i dojmljiv način na koji je dočekan “prvi među jednakima” Predsjedništva BiH u Den Haagu. Prijem kod kralja Willema-Alexandera, premijera Marka Ruttea ali i sastanak sa predsjednicima Senata i Predstavničkog doma Parlamenta, Janom Bruijnom i Verom Bergkamp, potvrdili su da Bosna i Hercegovina u Nizozemskoj ima istinskog prijatelja i podršku kakva se rijetkima ukazuje.

I ne samo puku podršku već i puno aktivniji angažman vlade premijera Ruttea u rješavanju političkih napetosti u BiH i sigurnom evropskom putu BiH čime se Nizozemska svrstala u prvi ešalon zemalja EU u kojima BiH ima i iskrenog prijatelja i lobistu.

Iako je u pitanju zgodan povod, trideseta godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje, prijem kod nizozemskog kralja Willema-Alexandera vise je od gesta uljudnog i prijaznog domaćina. I pored dobrih odnosa s balkanskim zemljama, do sada je nezabilježen slucaj da nizozemski monarh primi i jednog državnika s Balkana od disolucije bivše Jugoslavije.

Jedino je tu čast dobio bh. državnik Šefik Džaferović.

U kratkom razgovoru nakon iftara u IKC “Selam” u Rotterdamu, Džaferović nam je kazao kako je posjeta pripremana pažljivo i dugo i da se brinulo o svakom njenom aspektu te da je lično predano radio na tome.

“Prvo smo krenuli s posjetom Evropskom Parlamentu (EP), znali smo odakle treba početi. Kasnije smo razvili bliske odnose s nizozemskim parlamentarcima u Briselu koji su od početka krize u BiH razumjeli naše probleme u BiH i uradili prave stvari u proteklom periodu pa je ova posjeta samo kruna toga”, rekao nam je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Iskrene i prijateljske riječi potpore nasoj zemlji Džaferović je dobio i u nizozemskom Parlamentu kao i od premijera Ruttea a oba dana boravka u ukazane su mu najviše počasti koje se daju samo najboljim prijateljima države Nizozemske.

"Bosna i Hercegovina ima podršku u izgradnji sebe kao efikasne i funkcionalne države, podršku na evropskom i NATO putu BiH. Ono što je također posebno važno i potrebno da istaknem je da odavde dolazi podrška za rješenje krize u kojoj se nalazi BiH, podrška za deblokadu naših institucija i za normalno funkcioniranje naše zemlje", rekao je Džaferović.

Iako je bio planiran i veći skup s predstavnicima bh. dijaspore, vrlo dobro integrirane u nizozemsko drustvo o čemu su mu govorili i domaćini, ona je otkazana iz protokola zbog njegovih obaveza u Sarajevu u srijedu. No, Džaferović je ipak stigao porazgovarati s grupom Bosanaca i Hercegovaca na iftaru u IKC “Selam”u Rotterdamu.

“Moram vam kazati da sam na ovim prijemima u Den Haagu čuo sve najljepše o vama i želim vam da i dalje budete takvi. Da u svom radu i djelovanju nastavite na takav način predstavljati našu zemlju ovdje jer ste time i najbolji ambasadori BiH”, rekao je Dzaferovic u opuštenoj atmosferi i ugodnom razgovoru s bh. dijasporom nakon iftara.

Džaferović je iskoristio priliku i pozvao bh. dijasporu da se registruje za oktobarske izbore. “Glasajte za koga hoćete, ali molim vas, registrujte se i iskoristite to vaše pravo”, rekao je.

U njegovoj pratnji bili su i Almir Šahović, ambasador BiH u Nizozemskoj te Aleksandar Dragičević, ministar savjetnik Ambasade BiH u Den Haagu.