“Dodik će biti zaustavljen”, rekao je Džaferović. Bolje je da ga zaustave pravosudne institucije i međunarodna zajednica, nego da situacija nekontrolirano eskalira, dodao je Džaferović.

“Pravosuđe, Oružane snage, SIPA, OSA će raditi, na temelju državnih zakona, u oba entiteta i u Brčko Distriktu. To ne može zaustaviti neki entitetski ukaz jer su državni zakoni direktno primjenjivi. Jedini način da Dodik provede zakone koje najavljuje jeste da protivpravno primijeni silu protiv državnih institucija. U tom slučaju državne institucije će se braniti, na što imaju puno ustavno pravo i obavezu”, rekao je on.

Džaferović je tokom intervjua govorio i o svojoj posjeti Bijeljini, te Dodikovim reakcijama na tu posjetu.

“Dodik se, uz dozu čuđenja, upitao zašto je meni ukazano gostoprimstvo. Mislim da bi trebao sjesti i dobro razmisliti zašto je to tako. To govori o razlici između politike koju ja vodim, i one koju on vodi. Moja politika je zasnovana na poštivanju Ustava Bosne i Hercegovine, zakona i poštivanju svakog ko to poštuje. Dodikova politika je zasnovana na stalnom kršenju Dejtona i potkopavanju stabilnosti, te isključivo na širenju mržnje i straha”, rekao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, jučerašnji Dodikov istup pokazuje da je sve usamljeniji u tome, kao i da ima sve manje moći da prinudi ljude da ga slijede, kroz zastrašivanje ili na druge načine. Na kraju mu ostaje samo čuđenje što niko ne vjeruje u neistine koje iznosi. Kao i prije nekoliko dana, kada su skoro svi ambasadori odbili odazvati se na njegov poziv, pokazuje se da gubi autoritet, kao i da je njegovo destruktivno ponašanje prepoznato i u Bosni i Hercegovini i u međunarodnim krugovima.

“Ja ću, kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uzdignute glave i čista obraza nastaviti da posjećujem sve krajeve ove države. Nemam čega da se stidim, niti čega da se plašim. A to što on, nakon višegodišnjih uvreda, više nema obraza da to radi ili što su međunacionalna saradnja i razgovor nezamislivi u politici koju vodi, njegov je problem. Sasvim je sigurno da će na kraju te slijepe ulice naići na zid i biti izoliran”, kazao je Džaferović.