Šef njemačke mornarice podnio je ostavku nakon što je dao kontroverzne komentare o Rusiji koji su izazvali diplomatski spor između Berlina i Kijeva.

Njemačka novinska agencija (DPA) javlja da je Ministarstvo odbrane obavijestilo parlamentarni Odbor za obranu da je ostavka viceadmirala Kai-Achima Schoenbacha prihvaćena.

Načelnik njemačke mornarice našao se na udaru kritika zbog komentara iznesenih tokom think-tank sastanka u Indiji na kojem je rekao da Rusija nema namjeru izvesti invaziju na Ukrajinu, a da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje.

Ukrajina je pozvala njemačkog ambasadora i zatražila od Berlina da javno opovrgne te komentare.

Tokom svog obraćanja, Schoenbach je umanjio prijetnju ruske invazije na Ukrajinu i zagovarao izgradnju dobrih veza s Moskvom.

"Je li Rusija doista zainteresirana za mali, sićušni pojas ukrajinskog tla? Integrirati se u državu? Ne, ovo je glupost", rekao je Schoenbach, dodajući da je Putinov cilj bio stvoriti podjele među europskim zemljama te da želi da se zapadne nacije prema Rusiji odnose s poštovanjem.

Ističući da je poštovanje ono što Putin zaista želi, Schoenbach je kazao da on želi poštovanje na visokom nivou.

"I moj Bože, davanje malo poštovanja je jeftino, čak i besplatno. Dakle, ako se mene pita, lako mu je dati poštovanje koje stvarno zahtijeva i vjerovatno također i zaslužuje", rekao je Schoenbach.

Nazvavši Rusiju važnom državom, komandant njemačke mornarice pozvao je na izgradnju dobrih veza s Moskvom, tvrdeći da je njezina podrška potrebna za suprotstavljanje Kini.

"Čak i mi, Indija, Njemačka, trebamo Rusiju, jer trebamo Rusiju protiv Kine", rekao je.

Schoenbach je također tvrdio da Ukrajina nikada neće povratiti Krim koji je 2014. godine ilegalno pripojila Rusija.

"Poluotok Krim je nestao, nikada se neće vratiti, to je činjenica", rekao je Schoenbach.

Ranije u subotu, njemačko ministarstvo odbrane ogradilo se od komentara načelnika mornarice i u saopćenju navelo da njegovi stavovi ni na koji način ne odgovaraju stavu Ministarstva.

Schoenbach je također na Twitteru rekao da je tokom rasprave podijelio svoja osobna mišljenja i da ona ne odražavaju službene stavove njemačke vlade.

"Nema se tu što prigovarati, to je bila jasna pogreška", rekao je Schoenbach.