Šef diplomatije Ujedinjenih Arapskih Emirata sastao se sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u Damasku u utorak, javili su državni mediji, u prvoj takvoj posjeti vodećeg zvaničnika UAE od izbijanja sirijskog rata prije deset godina.

Posjeta se u širokoj javnosti smatra znakom regionalnih napora na okončanju Assadove izolacije dok se Sirija bori s pogoršanom ekonomskom krizom izazvanom višegodišnjim sukobima i nizom zapadnih sankcija.

"Predsjednik Assad primio je ministra vanjskih poslova UAE Abdullaha bin Zayeda i njegovu delegaciju", javila je sirijska državna novinska agencija SANA.

Oni su tokom sastanka raspravljali o bilateralnim odnosima dvije bratske zemlje i o načinima razvoja saradnje u raznim sektorima od zajedničkog interesa.

Sastanak je posljednji znak otopljavanja odnosa između Sirije i UAE nakon što je naftom bogata zalivska zemlja u februaru 2012., prekinula veze sa Sirijom, i bilateralni odnosi su prekinuti tokom razornog građanskog rata u Siriji u kome je poginulo više od 380.000 ljudi.

Siriju podržava regionalni suparnik UAE, Iran, ali je u decembru 2018. zalivska država ponovo otvorila ambasadu u Damasku, što je ukazivalo na napore da se sirijska vlada vrati u arapsko okruženje, prenosi AFP.