Smrt Muammara Gadafija u oktobru 2011. godine srušila je čitav jedan sistem. Od tada je Libija propala država koja je gotovo desetljeće uronjena u građanski rat u kojem se stotine naoružanih milicija rasutih po cijeloj zemlji bore i žele preuzeti kontrolu nad dijelovima države.

To se dogodilo i u Tarhuni, malom poljoprivrednom gradu koji se nalazi samo sat vremena vožnje od Tripolija, libijske prijestolnice. Tamo su osam godina zapovijedali Kanijevi, sedmorica braće koji su stvorili vlastitu miliciju i koja je uspostavila vladavinu terora koja se temeljila na ubistvima i ostalim vrstama zločina.

Hamza Dila'ab, pravnik i aktivist iz Tarhune, objašnjava za BBC da su "ova sedmorica braće bili bezobrazni ljudi, bez manira". Njihov socijalni status bio je nula. Bili su poput krda hijena kad su bili zajedno. Psovali su i mlatili se. palicama". Ali sve se promijenilo nakon svrgavanja Gadafija 2011. godine.

Tokom nereda koji su doveli do pada libijskog vođe, većina stanovnika Tarhune ostala je odana Gadafiju. Međutim, pojavila se skupina protivnika i sedmero braće Kani vidjeli su svoju priliku: ubili su jednog po jednog sve članove porodice bliske bivšem šefu države. Međutim, osveta se dogodila 2012. smrću Alija, jednog od sedmero braće Kani i izazvala brutalan odgovor.

Libijski stručnjak Jalel Harchaoui iz nizozemskog Instituta Clingendael objašnjava da su "kada je Ali umro, od njega napravili legendu. Braća su odlučila odgovoriti na njegovo ubistvo ne samo pronalaskom odgovornih i njihovim ubijanjem. Ono što su doista učinili bilo je pobiti sve članove njihovih porodica“.

Tada je došlo vrijeme da se utvrdi njihova apsolutna dominacija. Da bi to učinili, stvorili su miliciju zasnovanu na vojnim snagama u gradu i za nekoliko sedmica uspjeli su zapovijedati vojskom od nekoliko hiljada ljudi. Poticali su teror i, kako objašnjava advokat Hamza Dila'ab, vodili su politiku "teroriziranja ljudi iz bilo kojeg razloga. Ubijali su samo iz tog razloga. Svako u Tarhuni koji bi se usprotivio umrijet će."

Pobili su cijelu jednu porodicu samo da bi im preuzeli posao prodaje automobila. Kanijevi su godinama kontrolirali sve, uključujući i službenu policiju. Oni su nametnuli porez poduzećima koja su već osnovana na tom području, a istodobno su izgradili trgovački centar i stvorili svoje firme.

Također su "zaštitili" trgovce drogom i hvalili se da je Tarhuna oaza mira usred Libije u ratu. Kanijevi su 2019. napustili savezništvo sa međunarodno priznatom vlašću Tripolija, GNA i kladili se na generala Haftara, ali to je bio početak njihovog kraja.

U julu 2020. vojska je osvojila Tarhunu, a četvero braće Kani koji su preživjela te mjesece sukoba pobjegli su s Haftarom i njegovim trupama s tog područja. Otada su stotine leševa pronađene zakopane u raznim grobovima. Ostaci pakla kojeg je sedmero braće Kani stvorilo tokom gotovo desetljeća apsolutne moći.