Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ne odlazi sa te pozicije. Potvrdila je to danas medijima, a nakon špekulacija da će podnijeti ostavku.

“Ne brinite, ne idem nigdje. Samo koristim nekoliko dana starog godišnjeg odmora. Zakon propisuje da imate zamjenu kad ste na godišnjem odmoru. Simpatična reakcija ‘određenih’ medija. Šta bi tek pisali da izostajem s posla danima i mjesecima, kao moji prethodnici, da dolazim na posao u 11 sati umjesto na vrijeme”, kazala je za Hayat.ba profesorica Izetbegović.

Navode o njenom odlasku sa mjesta generalne direktorice objavio je interview.ba uz tvrdnju da će podnijeti ostavku i da se nakon praznika, 4. januara, neće vraćati na posao. Naveli su kako je zbog toga mijenja prof. dr. Alen Džubur, šef internističke discipline, a kako bi mogao preuzeti funkciju v.d. generalnog direktora. Međutim, ispostavlja se da to nije tačno.

Pritisak na prof. dr. Izetbegović traje već dugo, a među posljednjim razlozima zbog kojih se navodi da bi trebala podnijeti ostavku jeste Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo čija primjena je trebala početi 1. januara 2023. godine. Zakon zabranjuje obavljanje više funkcija istovremeno, a to se odnosi i na situacije vezane za direktorske i zastupničke funkcije, što, prema tumačenjima nadležnih u Kantonu Sarajevu, predstavlja sukob interesa. Da li se zakon odnosi i na Izetbegović, nije najjasnije, budući da je ona direktorica zdravstvene ustanove na federalnom nivou, a zastupnica je u kantonalnoj skupštini.

Od početka primjene ovog zakona oni koji obavljaju direktorsku funkciju, a istovremeno su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, imat će rok od 30 dana da podnesu ostavke na jednoj od ove dvije funkcije, objašnjavali su ranije nadležni.

Istovremeno, što je zanimljivo samo po sebi, u javnosti se ne govori o eventualnim ostavkama ili smjenama dvoje zastupnika iz SDP-a, Kenana Magode i Jelene Pekić, koji, osim što su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, obavljaju i direktorske funkcije. Magoda je direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, a Pekić direktorica Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo.

(Izvori: Faktor i Hayat)