“Safet Čorbo iz sela Mješaja u opštini Foča ne osjeća se nesigurno u svom gradu. Kaže da oni koji plasiraju priče o navodnoj ugroženosti Bošnjaka koriste to u političke svrhe.

Građani Foče bošnjačke nacionalnosti iz više mjesnih zajednica danas su održali sastanak sa načelnikom i predsjednikom Skupštine ove opštine Milanom Vukadinovićem i Srđanom Draškovićem sa kojeg su demantovali navode o ugroženosti fočanskih Bošnjaka, koje su prenijeli pojedini federalni mediji.

Glasine o navodnoj ugroženosti Bošnjaka odbacio je i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Jeleč Fuad Šljivo.

- Obići ćemo sve mjesne zajednice i pomoći ljudima koliko možemo. Želimo da spriječimo bilo kakav vid politikanstva i ubiranja jefitnih političkih poena i da pošaljemo jasnu poruku ljudima koji ovdje žive da je Foča otvoren grad za sve njene stanovnike i da nemaju razloga da brinu ni u kom pogledu“, rekao je načelnik opštine Foča Milan Vukadinović. Safet Čorbo iz sela Mješaja u opštini Foča ne osjeća se nesigurno u svom gradu. Kaže da oni koji plasiraju priče o navodnoj ugroženosti Bošnjaka koriste to u političke svrhe."

Ovako su početkom sedmice izvještavali neki od medija u Sarajevu, objavivši vijest o sastanku načelnika Opštine Foča sa, kako je kazano predstavnicima Bošnjaka tog mjesta. Sastanak je organiziran nakon što su se u Foči pojavili novi murali podrške ratnim zločincima te dodatnog usložnjavanja sigurnosne situacije za Bošnjake o čemu je javnost obavijestio Izet Spahić, jedini bošnjački odbornik u Skupštini Opštine Foča.

Spahić je podsjetio na nekoliko nemilih događaja u proteklim mjesecima koji su izazvali strah i zabrinutost među bošnjačkim povratnicima u Foču i okolinu. 

Danas je Spahić ponovo reagirao i to upravo zbog objavljivanja informacije o sastanku načelnika Vukadinovića sa, kako je rečeno, predstavnicima Bošnjaka.

"Sastanak je održan sa dva člana Socijaldemokratske partije BiH, koji su na posljednjim lokalnim izborima 2020. godine osvojili ukupno 14 glasova. ta dva člana SDP-a ne mogu nikako sebe nazivati predstavnicima Bošnjaka”, stoji, između ostalog, u Spahićevom reagiranju.

Spahić dodaje da je on jedini na izborima birani predstavnik Bošnjaka u Foči što je ilustrirao rezultatima općinskih izbora.

"Ovi i slični sastanci su politikantstvo a ne ono što članovi bošnjačke zajednice u Foči iznose putem svog predstavnika u Skupštini Opštine. Također, odbacujem tvrdnje načelnika opštine da mi je cilj politikantstvo i ubiranje političkih poena. Moj je jedini cilj ukazati da su Bošnjaci uznemireni te ukazati na probleme sa kojima se susreću. Koristim priliku da najavim sastanak sa načelnikom Opštine Foča koji će se održati uz prisustvo medija", zaključio je Spahić.