Klub zastupnika Stranke demokratske akcije je u dosadašnjem toku redovne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlmenta podnio inicijativu za smjenu zastupnice Naše stranke Miomirke Melank s mjesta predsedavajuće parlamentarne komisije za ljudska prava i članice Komisije za obrazovanje, nauku i sport.

SDA je kao razlog navela islamofobične i šovinističke izjave zastupnice Melank o ezanu, tradicionalnom islamskom pozivu na molitvu.

Inicijativu je u ime Kluba obrazložila zastupnica Kenela Zuko rekavši da bi SDA reagirala na isti način kada bi neko protivustavno atakovao ne samo na simbole islamske, već bilo koje druge vjere.

U dosadašnjem toku sjednice, podnesena je još jedna inicijativa, a dolazi iz zastupničkog Kluba Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

SDP BiH traži da Federalna vlada podnese informaciju o poskupljenjima ne samo nafte i naftnih derivata, već i osnovnih životnih namirnica u Federaciji. SDP će također tražiti da ova tema bude jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice.

Dnevni red će biti utvrđen nakon isteka redovnog jednosatnog termina za postavljanje zastupničkih pitanja i podnošenje inicijativa.