Politika | 30.07.2021.

"31 GODINA ZA SLOBODU"

SDA Sandžaka obilježila 31 godinu djelovanja: Najveće dostignuće stranke je međunacionalna saradnja i tolerancija

Podsjetivši da je stranka osnovana s ciljem da se riješi status Sandžaka i bošnjačkog naroda, demokratskim sredstvima kroz institucije sistema, predsjednik SDA Sandžaka Ugljanin je rekao da je cilj stranke bio da se u Srbiji izgrade demokratske institucije i stabilni mehanizmi kako se Bošnjacima ili bilo kojem narodu ne bi dogodio zločin i "organizovani državni teror režima Slobodana Miloševića"

R. I.

Svečanim prijemom na ljetnoj pozornici Novopazarske tvrđave, obraćanjem zvanica i lidera partije Sulejmana Ugljanina Stranka demokratske akcije Sandžaka u četvrtak uvečer obilježila je 31. godišnjicu od osnivanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetivši da je stranka osnovana s ciljem da se riješi status Sandžaka i bošnjačkog naroda, demokratskim sredstvima kroz institucije sistema, predsjednik SDA Sandžaka Ugljanin je rekao da je cilj stranke bio da se u Srbiji izgrade demokratske institucije i stabilni mehanizmi kako se Bošnjacima ili bilo kojem narodu ne bi dogodio zločin i "organizovani državni teror režima Slobodana Miloševića".

On je istakao da je jedno od najveći dostignuća stranke na čijem je čelu sačuvana međunacionalna saradnja i tolerancija u Sandžaku kao izrazito multinacionalnoj sredini.

"U to vrijeme mogli smo da biramo samo između velike Srbije ili voljene Srbije koja bi bila demokratska, ekonomski razvijena i u kojoj bi Sandžak bila jedna federalna jedinica. Mi smo za voljenu Srbiju", poručio je Ugljanin.

Najavio je da će prioriteti SDA Sandžaka u narednom periodu biti rješavanje statusa Sandžaka, formiranje regionalnih institucija, razvoj kapitalnih, infrastrukturnih i energetskih projekata u Sandžaku, kao i usaglašavanje nacionalne strukture u tužilaštvu, sudstvu, policiji i ostalim institucijama i službama s javnim ovlašćenjima, u skladu s nacionalnom strukturom stanovništva u Sandžaku.

Ponovio je stav:

"Bošnjaci su narod i imaju pravo da provode pravdu, a ne da budu građani drugog reda i da ih drugi tuži i sudi im."

Ugljanin je istakao da će pružiti podršku Srbiji u euroatlantskim integracijama, vladavini zakona, pravnoj sigurnosti, saradnji s Bosnom i Hercegovinom i drugim državama na Balkanu, uključujući i Kosovo.

"Otvaranje Generalnog konzulata Republike Turske i najava otvaranja Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru su vidljivi plodovi te saradnje koju ima Srbija s državama u okruženju. Naš cilj je moderna, ekonomski razvijena, pravna država Srbija, članica EU i NATO-a, u kojoj će Sandžak imati specijalni status. Takvu Srbiju želimo. To je ona voljena Srbija, a protiv smo velike Srbije", rekao je Ugljanin.

Pozvao je sve političke stranke u Sandžaku na saradnju i ujedinjenje.

"Da budemo jedinstveni, jaki, da formiramo jak sandžački klub. Budimo u istom jatu, a nek svako ima svoje gnijezdo", poručio je Ugljanin.

Na skupu se u svojstvu izaslanika SDA BiH i predsjednika Bakira Izetbegovića obratio aktuelni ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, zatim potpredsjednik Bošnjačke stranke iz Crne Gore Jasmin Ćorović, predsjednik Partije za demokratsko djelovanje iz Preševa Šaip Kamberi, zastupnica Turske demokratske partije Kosova Fidan Brina Jilta i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Tomislav Žigmanov.

U prisustvu članova, pristalica i gostiju iz regiona SDA Sandžaka je godišnjicu obilježila pod sloganom "31 godinu za slobodu". Skupu su pored velikog broja članova i simpatizera stranke prisustvovali turski konzul Basar Basol, predsjednica BNV-a Jasmina Biševac, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predstavnici Mešihata IZ-e Sandžaka i mnoge javne ličnosti i predstavnici udruženja i organizacija iz BiH, Kosova, Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Velikim mitingom 29. jula 1990. godine na gradskom stadionu u Novom Pazaru zvanično je počeo rad prve bošnjačke stranke na prostoru Sandžaka. SDA Sandžaka je parlamentarna stranka od osnivanja i u Srbiji je registrovana kao politička organizacija bošnjačke nacionalne zajednice.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Povratak bivšeg gradonačelnika Banja Luke pojačava konkurenciju na predstojećim izborima

Sud BiH odlučio: Trojici Titovih saradnika pritvor, biznismenu Memiji mjere zabrane

Maratonsko ročište otkrilo: Gačanin "na daljinski" dijelio zadatke

VIDEO Ročište saradnicima kartela "Tito i Dino": Hoće li "grupa građana" iz Dubaija doći glave Konakoviću