Povodom skandaloznog četničkog orgijanja navijača Crvene Zvezde na utakmici protiv Novom Pazara u Beogradu, oglasila se i Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA). Oni su u saopćenju za javnost osudili prijetnje bošnjačkom narodu, te pozvali sve sportske kolektive iz Novog Pazara da istupe iz takmičenja dok se ne uspostave potrebni uslovi za održavanje fer manifestacija. 

Sopćenje prenosimo u cjelosti:

Ogranak Stranke demokratske akcije Sandžaka za Novi Pazar osuđuje ponovne prijetnje upućene bošnjačkom narodu od strane tzv. navijača Crvene Zvijezde, na utakmici između rukometnih klubova Crvene zvijezde i Novog Pazara.

Veličanje genocida počinjenog nad bošnjačkim narodom u Srebrenici i veličanje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, kao i otvorene prijetnje koje se upućuju bošnjačkom narodu postale su pravilo i sastavni dio svake sportske utakmice na kojoj učestvuju sportisti iz Novog Pazara i Sandžaka.

Sportska takmičenja postala su poligon za promociju mržnje i neprijateljstva prema Bošnjacima, za šta odgovornost snosi srpski državni vrh i srpske službe bezbjednosti.  

Tolerantan odnos državnih organa prema tim negativnim pojavama za posledicu će imati narušavanje međunacionalnih odnosa, povećan stepen nepovjerenja u državne organe i institucionalizaciju neprijateljstva prema bošnjačkom narodu.

Kreiranjem atmofsere u kojoj je mržnja i neprijateljstvo prema Bošnjacima društveno prihvatljiva kategorija, srpski državni vrh ima za cilj da završi sve ono što je režim Slobodana Miloševića započeo a nije uspio da završi.

Ako se uzme u obzir da se ovakve ili slične scene viđaju na skoro svakoj utakmici gdje se takmiče ekipe iz Novog Pazara, ako se uzme u obzir da državni organi ništa ne preduzimaju da sankcionišu takve negativne pojave, postavlja se pitanje kakva je svrha daljeg učešća ekipa iz Novog Pazara na takmičenjima u ovoj državi.

Takođe se postavlja pitanje kada će se sa verbalnog preći i na fizičko nasilje prema našim sportistima.

Shodno tome ogranak SDA Sandžaka za Novi Pazar poziva sve sportske klubove u Novom Pazaru da, dok se ne obezbijede potrebni uslovi, ne učestvuju u utakmicama i drugih sportskim manifestacijama u svim sportovima.