Odluka Komiteta za hitnost Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine o odigravanju prijateljske utakmice Bosna i Hercegovina – Rusija očigledno je donijeta pod političkim utjecajem proruskih političkih aktera u Bosni i Hercegovini, smatraju u Stranci demokratske akcije.

U saopćenju za javnost ističu da se politika ne treba miješati u rad FSBiH, ali da se ni Savez ne bi smio baviti politikom, te da odluka o igranju utakmice protiv Rusije nije sportska, već isključivo politička.

“Uzimajući u obzir kontekst ruske agresije na Ukrajinu, evidentno je da je politička namjera, koja stoji iza ove odluke, da se nanese šteta ne samo ugledu FSBiH, našoj reprezentaciji, već i ukupnom ugledu države Bosne i Hercegovine. To se ne smije dopustiti. SDA očekuje da organi FSBiH ponište odluku o odigravanju utakmice protiv Rusije”, navodi se u saopćenju SDA.

Pozvali su sportiste, sportske radnike, ali i cjelokupnu javnost da izvrše pritisak na rukovodstvo FSBiH kako bi odluka bila poništena, a funkcioneri koji se umjesto sportom bave politikom uklonjeni iz rukovodstva Saveza.