Općinski odbor SDA Novi Grad ovu izbornu kampanju vodi u statusu povjereništva što je rezultat vrlo složenih procesa koji su se u ovoj općini odvijali zadnjih godina.  

"OO SDA Novi Grad čini jednu ciglu ugrađenu u našoj matičnoj kući koju zovemo KO SDA Sarajevo. Biti dio ovako jakog tima koji ima viziju boljeg, prosperitetnijeg i pravednijeg Sarajeva za život svakog građanina jeste čast, ali i obaveza da u izazovima koji su pred nema pokažemo da kao organizacija s područja najveće Općine možemo uspješno izvršiti sve zadatke, čiji plod u konačnici treba da uberu građani našeg Kantona", kažu iz SDA Novi Grad na početku saopćenja.

Iz OO SDA Novi Grad ističu da predvođeni mr. sci. Safetom Kešom su u prethodnom periodu prošli kroz ozbiljne procese, koji su doprinijeli da u izbornu kampanju uđu jedinstveni i jaki, što građani Novog Grada primjećuju.

U prilog tome govori činjenica da je sve više obrazovanih i iskusnih kadrova koji postaju članovi SDA Novi Grad.

"Posebno nas raduje da je u prethodnom periodu značajan broj mladih odabrao da svoj politički put gradi upravo kroz strukture OO SDA Novi Grad. Stoga ne treba da čudi da upravo u aktuelnoj kampanji mladi čine našu pokretačku snagu", dodaju iz OO SAD Novi Grad.

Iz Općinske organizacije SDA najavlju aktivnosti na terenu kroz direktni kontakt sa građanima u cilju predstavljanja svojih kandidata i programa.

"Građani Općine Novi Grad znaju da je SDA uvijek bila njihovo #sigurno utočište, kada su to god okolnosti od nje tražile. Znajući potrebe naših građana, OO SDA Novi Grad nudi kandidate, čije će iskustvo i znanje pomoći razvoju Sarajeva. U narednom periodu, kroz niz tribina, građani Općine Novi Grada, dobiće priliku da u svojim lokalnim zajednicama upoznaju kandidate, te rukovodstvo OO SDA Novi Grad."

Iz SDA Novi Grad posebno ističu cilj da podignu kvalitetu političke komunikacije kroz fokusiranje na građane, odnosno birače čime se pravi distanca prema populističkoj opoziciji.

"Kampanju koju vodimo, i na kojoj će se istrajati do kraja, usmjerena je na pronalaženje rješenja u kontekstu poboljšanja životne svakodnevnice naših građana, a ne atakovanje na naše političke oponente. Naša djela govoriće o nama, a neka njihova govore o njima. I kao što predsjednik Alija Izetbegović kaže: 'Čovjekovo je da teži i radi, i time je etičko iscrpljeno. Rezultat i posljedice su u Božijim rukama'", poručuju na kraju iz OO SDA Novi Grad.