Kako su naveli u saopćenju, postoji opasnost da takva agresija na suverenu državu potakne druge diktatore da pokušaju nešto slično.

"Postoji bojazan da bi se aktualna oružana gresija na Ukrajinu mogla proširiti i na zapadni Balkan, odnosno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo" izjavio je bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling za Društvo za ugrožene narode-Njemačka, procjenjujući aktualnu situaciju.

Ekspertica za jugoističnu Evropu za prevenciju genocida Jasna Čaušević izrazila je bojazan da Rusija želi otvoriti novi front u Evropi kako bi odvratila pažnju od napada na Ukrajinu.

"Separatisti u Bosni i Hercegovini, prije svega bh. entitet Republika Srpska, mogu izazvati umjetnu krizu kako bi razbuktali novi rat u ovoj zemlji" smatra Čaušević.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell očekuje da se Rusija neće ograničiti na Ukrajinu i navodi da su slični scenariji zamislivi i za Moldaviju, Gruziju i Bosnu i Hercegovinu.

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg već je najavio dodatnu pomoć NATO-a za Gruziju, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu, a 24. februara u Bosnu i Hercegovinu poslano još 500 vojnika EUFOR-a.

"Za Zemlje zapadnog Balkana, koje su se izjasnile za članstvo u EU i NATO-u, pregovori o sporazumu moraju odmah početi. Kao što se predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjasnila za ulazak Ukrajine u EU, isti se zahtjev mora odnositi i na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je uvjerljiv zaključak onoga što se dogodilo proteklih dana" naglasio je Schwarz-Schilling.