Najviši bosanskohercegovački strani diplomata oštro je i sa ozbiljnim izrazom na savjesti govorio o ozloglašenoj stalnoj svađi u zemlji domaćina, piše njemački Tagesspiegel. Demokratija "gubi smisao ako se ne poštuje volja birača", upozorio je u petak Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice (OHR). Stranke u Federaciji Bosne i Hercegovine trebale bi konačno formirati vladu:"Ovo je moj posljednji poziv da se urazumite."

Zapravo, ovaj ugledni dnevnik podsjeća to nije bio prvi pokušaj Nijemaca da omoguće formiranje vlasti u državi, koja je blokirana od 2018. godine.

˝Neobično ujedinjena, podijeljena bosanska nacija čekala je prve analize i rezultate nakon zatvaranja biračkih mjesta u oktobru. No, od svih ljudi, Schmidt se prvi pojavio na televiziji nakon parlamentarnih, državnih i predsjedničkih izbora u multinacionalnoj državi. ´Dok ste glasali, ja sam donosio odluke da osiguram da se vaš glas računa´, najavio je Schmidt. Tokom izbornog procesa, Frankonac je naredio izmjenu izbornog zakona, što je izazvalo velike kritike. Schmidt je to opravdao rješavanjem blokade. Međutim, ovaj cilj nije postigao: pravovremeno formiranje vlade u četvrtak nije uspjelo. Visoki predstavnik nije računao na mogućnost različitih koalicija u dva doma regionalnog parlamenta, objasnila je agencija "Balkaninsight" neuspjelu operaciju˝, piše Tagesspiegel.

U svojoj “neuvjerljivoj” izjavi šef OHR-a je izbjegao da kaže da je on sam odgovoran za blokadu, kritikuje portal “klix.ba”: Nakon godinu i po dana u Bosni, već je usvojio običaj domaćih političara , "Prebacivanje odgovornosti za svoje postupke na druge."

Hiljade bijesnih demonstranata prošlog je vikenda ponovo tražilo ostavku Nijemca: optužuju šefa OHR-a da previše pažljivo sluša šaputanje iz Zagreba i Beograda – i uz stvarnu podršku nacionalističkih stranaka poput HDZ-a ili SNSD-a da produbi podjele zemlje.

Šef OHR-a, koji ima značajne ovlasti, zapravo bi trebao osigurati da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine. No, Schmidt, kojeg je Angela Merkel postavila na dužnost neposredno prije kraja svog mandata u avgustu 2021. godine, izaziva stalnu kontroverzu u svojoj zemlji domaćinu.

Schmidtove dobre namjere i naporan rad teško se mogu poreći. Ali dugogodišnjem članu Bundestaga nedostaju potrebni instinkti i dovoljno diplomatskog iskustva za vrlo klizavu političku arenu u BiH. Osim toga, političar CSU ima tvrdoglavu tendenciju da izgleda nespretno i nesretno.

Srebrenica je opisana kao "genocidna situacija"

Čak je i njegov napad bijesa na konferenciji za novinare u novembru pojačao utisak da je čovjek iz Obernzenna prezadovoljan svojom bosanskom misijom. Nisu samo udruženja muslimanskih žrtava sa bijesom reagovala kada je 65-godišnjak opisao Genocid u Srebrenici kao "genocidnu situaciju" u martu.

Pored Društva za ugrožene narode, grupa njemačkih bivših diplomata i stručnjaka za Balkan nedavno je pozvala na zamjenu veterana CSU-a u pismu Komitetu za vanjske poslove Bundestaga: Schmidt nanosi "trajnu štetu" procesu mira u Bosni i na ugled Savezne Republike.

Prema informacijama lista Tagesspiegel, za ovaj mjesec planiran je sastanak u komitetu sa Schmidtom.