Političari u Bosni i Hercegovini neće imati puno vremena da se pokušaju sami dogovoriti o izmjenama Izbornog zakona, a ne bude li toga odluku će umjesto njih donijeti visoki predstavnik Christian Schmidt.

Potvrdio je to lično ovaj njemački političar, pojašnjavajući kako mu je jedan od prioriteta rješavanje provedbe presude Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", odnosno način popune federalnog Doma naroda.

Schmidt je naznačio kako ima neke zamisli kako riješiti taj problem, no za sada o njima nije detaljnije govorio.

"Moramo naći put za poštivanje presude. Znam da u Goraždu ima jako malo Hrvata i oni trebaju tu i ostati, naravno, ali isto tako u području Neretve ih ima mnogo više i ne samo da moramo naći matematički balans nego u Domu naroda moramo voditi računa o tih 17 ljudi (u klubovima naroda), odakle dolaze, na koji način će se birati i moramo pronaći put da se svi u hrvatskom korpusu osjećaju pravično zastupljeni", kazao je Schmidt u opsežnom intervjuu za Federalnu televiziju dan nakon što je objavio odluku kojom je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona.

Njima se, uz ostalo, daju veće ovlasti Centralnoj izbornoj komisiji za provjere i kontrole pri registraciji birača i tokom samih izbora kako bi se spriječile prevare, uvode se oštre kazne za korištenje govora mržnje u izbornoj kampanji te zabranjuje upotreba javnih i državnih resursa u stranačke svrhe.

Onima koji te zabrane budu kršili ubuduće slijede novčane kazne do 15.000 eura, ali im prijeti i mogućnost zabrane učešća na izborima.

Ključne probleme, poput načina na koji će se birati Hrvati u federalni Dom naroda, o čemu opet ovisi način na koji će se formirati izvršna vlast u tom entitetu, ostavio je stranačkim liderima, a pojasnio je kako to znači da će već u augustu ili eventualno u septembru od njih tražiti da mu pokažu šta su napravili.

"Neka pripreme ideje, a onda ćemo u augustu ili septembru vidjeti. Nadam se da će neke stvari, poput blokade (vlasti u Federaciji) biti riješene. A onda će i druge stvari biti riješene. Onda ćemo u odgovarajuće vrijeme donijeti odluku – orijentirat ću se šta je važno za građane. Ja sam optimista", kazao je Schmidt.