Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt istakao je da su sankcije koje je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine rezultat stalnog kršenja Ustava i vladavine prava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Schmidt je uputio saopćenje nakon britanskih sankcija protiv pojedinaca u Bosni i Hercegovini.

"Sankcije koje je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine u skladu su sa činjenicom da oni nisu ispunili čak ni osnovne zahtjeve koje treba da ispuni odgovorna politika te su rezultat stalnog kršenja Ustava i vladavine prava od strane gospodina Dodika i gospođe Cvijanović. Visoki predstavnik zahvaljuje Ujedinjenom Kraljevstvu na opredijeljenosti za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine", naveo je u saopćenju.

Schmidt je istakao da će Dodik i Cvijanović morati snositi posljedice svojih riječi i djela.

"Te sankcije se odnose na gospodina Dodika i gospođu Cvijanović, a ne na Republiku Srpsku i njen narod. Oni su propustili svaku priliku da se vrate konstruktivnom dijalogu, za dobrobit ljudi u ovoj zemlji, uključujući i ljude u Republici Srpskoj. Umjesto toga, izabrali su da ugroze Daytonski mirovni sporazum i Ustav. Morat će snositi posljedice svojih riječi i djela, a britanske sankcije su nastavak posljedica koje su počele u januaru, američkim sankcijama", rekao je Schmidt te dodao:

"O suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine ne može se pregovarati, pokušaji podrivanja državnih institucija nisu prihvatljivi. Pozivam sve političare da budu svjesni da su izabrani da služe državi i ljudima BiH", zaključio je visoki predstavnik.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva sankcionisala je člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednicu bh. entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, saopšteno je danas iz Ambasade Velike Britanije u Bosne i Hercegovine.

"Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu", navodi se u saopštenju iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju se dodaje da ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama. U pitanju su prve sankcije uvedene u okviru režima za sankcije za Bosnu i Hercegovinu.